Інфляція стала головним чинником бюджетних доходів

Нинішню бюджетну динаміку зумовлює найвища за останні двадцять років інфляція.

Останні місяці демонструють непогану динаміку надходжень до загального фонду держбюджету. При провальних результатах першого місяця в цілому за підсумками січня-квітня надійшло на 45,9% більше, ніж за відповідний період минулого року (155 млрд грн). Це відстає від заданого законом про бюджет зростання - 52,8%.

Але в українських реаліях, такі цифри не відбивають реального стану речей. останніми роками великий вплив на динаміку справляють обсяги та періодичність (точніше неперіодичність) надходжень від НБУ. Тому більш коректною є оцінка динаміки надходжень без їх урахування. Така динаміка (наростаючим підсумком) виглядає наступним чином:

Але і наведені показники потребують коригування, оскільки Уряд включив у доходи кошти від продажу 3G-ліцензій. А це продаж активів, що може бути джерелом фінансування видатків, але не може включатися в доходи. Таким чином, реальний результат перших чотирьох місяців – зростання доходів на 51,6% проти затверджених бюджетом на 2015 рік 43,9% (без доходів від НБУ). Це вище за офіційні показники доходів загального фонду державного бюджету і дозволяє, на відміну від оцінок початку року, говорити про реалістичність прогнозу доходів.

Однак причиною такої "реалістичності" є нереалістичність прогнозу інфляції. Зростання споживчих цін у річному вимірі за підсумками березня сягнуло 45,8%, цін у промисловості – 51,7%. Це на 20 і 25 процентних пунктів відповідно вище за показники, що бралися у розрахунок бюджету.

Саме найвища за останні двадцять років інфляція зумовлює нинішню бюджетну динаміку, додаючи головного болю до вже наявних гострих проблем дефіциту бюджету та державного боргу, називати розмір якого стає вже "ознакою непристойності".

Віктор Пинзеник Віктор Пинзеник , Народний депутат України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram