ГлавнаяБлогиБлог Виктора Неганова

Рахунки у 18 банках родини ДАІшника Єршова

Демонтаж прогнилої корупційної Державтоінспекції в системі МВС України був беззаперечним та вірним кроком, який у свій час пробував проводити на той час Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко та зумів логічно здійснити нинішній керівник МВС Арсен Аваков. Хоча б через те, що обставини збирання планів протоколів з водіїв перед кожним патрулем ставилися керівниками ДАІ майже у територіальних управліннях, про що оприлюднювалися навіть відео з планерок. Все що поверх плану — оформлялося у вигляді хабарів, про що є безліч відео у мережі з провокації хабара даішників.

Одним з останніх “могікан” цієї системи перед її ліквідацією залишався колишній начальник Департаменту ДАІ МВС України Олександр Єршов. Після скандалу з відсутністю у його декларації елітного приватного будинку у м. Києві та люксового життя самого полковника, його дружини та доньок, які їздять на дорогих елітних автомобілях Lexus, PorscheCayenne, RangeRover, ToyotaLandCruiser вартістю близько 100 тис. доларів США кожна, проживають у елітному будинку в м. Київ та подорожують на дорогі курорти Франції (Канни, Сен-Тропе), Монако (Монте-Карло), США (Маямі), Чехії, Арабських Еміратів, Таїланду, Сінгапуру, Італії, Мексики тощо, про що було викрито у розслідуванні «Радіо Свобода» у травні 2015 було прийнято рішення про його звільнення та згодом органами прокуратури було відкрите кримінальне провадження № 42015000000001027 від 27.05.2015 за фактом незаконного збагачення за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 368-2 КК України.

Журналісти 17 канала, які не так давно змогли потрапити до саду цього елітного будинку отримали від самого Єршова копію постанови про закриття зазначеного кримінального провадження, яка 16.08.2016 була прийнята старшим слідчим чомусь прокуратури м. Києва Буковчаником О.В.

Враховуючи те, що майже весь час кримінальне провадження щодо незаконного збагачення Єршова розслідувалося слідчими ГСУ Генеральної прокуратури України — обставини закриття кримінального провадження слідчим прокуратури м. Києва можуть свідчити про прийняття відповідного рішення прокурором ГПУ (на час розслідування в ГСУ ГПУ справи Єршова — слідство ГПУ курував відомий прокурор Столярчук) про зміну органу досудового розслідування на СУ прокуратури м. Києва. Зазвичай такі кроки робляться прокурорами з метою зняти персональну відповідальність та поховати справу чужими руками — у данному випадку руками прокуратури нижчого рівня м. Києва.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень мною було знайдено 35 ухвал слідчих суддів за клопотаннями слідчих у цьому провадженні. Так аналізуючи матеріали зазначених ухвал, навіть не маючи доступу до матеріалів провадження мною було встановлено наступні факти. Полковник та члени його родини — дружина та доньки мали понад півсотні рахунків у 18 українських банків: «Райффайзен Банк Аваль», «КБ «Приватбанк», «Укргазбанк», «Фідобанк», «Родовід Банк», «Кредобанк», «Ощадбанк», «Укрсиббанк», «Комерційний індустріальний банк», «КБ «Хрещатик», «Банк «Фінанси та кредит», «КБ «Правекс -Банк», «Брокбізнесбанк», «Діамантбанк», «Укрбізнесбанк», Промінвестбанк, «Укрексімбанк», «Міський комерційний банк».

За даними спеціалістів з фінансового моніторингу “операції із зарахування готівкових коштів на суму 150 тис. грн. і більше підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу, якщо відбувається їхнє подальше перерахування цього самого або наступного операційного дня іншій особі. Таким чином, за наявності не менше двох умов (зарахування та подальшого перерахування коштів іншій особі) такі операції підлягатимуть обов'язковому фінансовому моніторингу”. Отже цілком можливо допустити, що така кількість задіяних фінансових установ для забезпечення буття родини простого полковника ДАІ була використана з метою дроблення сум обороту коштів на кожному рахунку та уникнення від уваги Державної служби фінансового моніторингу України.

Спочатку слідчим ГПУ 28.12.2015 рядом ухвал судді Печерського районного суду м. Києва С. В. Шапутько було відмовлено у наданні доступу до руху коштів на рахунках у зазначених вище банків через те, що «слідчим Мартиненком В.І.(процкер Марущак А.) не вказано в яких саме родинних відносинах перебувають вказані особи(доньки, дружина) з О.О. Єршовим та не надано документальних підтверджень цьому».

Але 08.02.2016 тим самим суддею вже було надано тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення їх копій до рахунків родини Єршових у зазначених банках.

Отже слідчі ГСУ ГПУ два місяці !! збирали для суду докази того, що дружина та доньки Єршова входять до кола його близьких родичів, які зазначені у декларації про доходи на сайті МВС та яких я знайшов за 2 хвилини.

Лише через рік після відкриття кримінального провадження 13.05.2016 слідчі ГПУ вирішили звернутися до суду з метою тимчасового доступу до інформації, яка знаходиться в оператора мобільного зв'язку з метою отримання доступу до викликів та СМС повідомлень телефонів Єршова та його доньок за період часу з 01.01.2009 по 05.05.2016. Що заважало зробити це ще рік тому слідчим це є питання. Враховуючи службове положення, яке займав пан Єршов матеріали, які були отримані слідчим шляхом можуть мати цінність за епізодами не лише цього кримінального провадження.

Крім того цікавим є те, що слідством, встановлено, що за час перебування О.О. Єршова на посаді начальника УДАІ УМВС України в Чернігівській області в м. Чернігові діяв Чернігівський обласний благодійний фонд пенсіонерів органів внутрішніх справ «Безпека руху» (м. Чернігів, вул. Борисенка, 66, код ЄДРПОУ 261135134), який, згідно оперативних даних, пов'язаний із діяльністю О.О. Єршова і його незаконним збагаченням.

Проте всі ці зазначені факти, які були здобути слідчими ГСУ ГПУ у ході досудового слідства чомусь не вплинули на рішення слідчого прокуратури м. Києва про закриття зазначеного кримінального провадження.

Отже, як це часто-густо буває, після закриття резонансних кримінальних проваджень питань залишається значно більше ніж з моменту початку розслідування. Якщо дійсно було прийняте процесуально обґрунтоване рішення Прокуратурою м. Києва про закриття цього кримінального провадження, то мені та впевнений що і багатьом іншим громадянам цікаво було б побачити оприлюднені розсекречені матеріали кримінального провадження про рух коштів за рахунками у 18 банківських установ та матеріали вхідних та вихідних телефоних та смс викликів. Проте якщо таке рішення не є обґрунтованим, то ГПУ цілком має право витребувати матеріали закритого кримінального провадження з прокуратури м. Києва та прийняти відповідні процесуальні рішення.

Виктор Неганов Виктор Неганов , Голова громадської організації "міський рух на захист прав громадян "Народний Контроль", кандидат юридичних наук
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram