МОЗ та якість його бюджетного планування

У Міністерства охорони здоров’я є бюджетна програма "Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру", за якою здійснюються закупівлі ліків та інші централізовані заходи. Велика така бюджетна програма, "солодка для окремих осіб". Загальна її вартість 5 млрд 949 млн грн.

Фото: Макс Требухов

Покажу окремі аспекти стратегічного підходу до її планування та управління, щоб краще розуміли проблематику окремих питань бюджету.

Загальний бюджет програми цього року становить 5,9 млрд грн.

За 9 місяців ціього року мало бути використано 5,9 млрд грн або 100% від планової суми на рік. На жовтень-грудень по цій програмі видатків в помісячному розписі державного бюджету - 0 грн.

Це означає, що всі закупівлі, процедури та інші заходи повинні закінчитися до 1 жовтня.

Джерело: Державне казначейство України.

За цей період МОЗ використало 1 млрд 296 млн грн. (22% від планової суми). Іншими словами, 78% запланованих видатків не здійснено. Не здійснено з різних причин.

Упустимо історію про те, що на частину коштів Мінфін не відкрив асигнування (дав дозвіл на проведення видатків), для простоти. Навіть у травні він зменшив їх на 1,6 млрд грн. І правильно зробив, навіщо МОЗ такі великі кошти, коли вони не можуть їх витратити у визначений термін.

На жаль, така історія повторюється з року в рік. Вона ж повторюється з іншими бюджетними програмами та в інших державних відомствах.

До кінця року МОЗ скоріш за все використає більшу частину даних коштів, але ж навіщо так «якісно» планувати свою роботу?

Окрім цього, існує ряд ризиків, які унеможливлюють витрачання коштів в повній мірі.

Перший ризик – його назва «кінець року». Його характеристика полягає в тому, що всі бюджетні видатки "полізуть нагору", оскільки ынакше вони анулюються з 1 січня. Буде новий бюджет і нові видатки.

Другий ризик – коштів на кінець року може і не бути, враховуючи значні виплати за борговими зобов’язаннями, ризик №1 та проблема виплат пенсій пенсіонерам (Пенсійному фонду у 2018 році потрібно позичити у Державного казначейства приблизно 12 млрд грн, щоб здійснити планові виплати у цьому році).

Віктор Мазярчук Віктор Мазярчук , Голова правління Центру досліджень фіскальної політики
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram