ГлавнаяБлогиБлог Тараса Матвіїва

56 зниклих на Майдані досі розшукують

На підході рік від лютневого жахіття. Небесна сотня пішла, її героїв пам'ятають, але донині вбивці і організатори не покарані. А що вже казати про зниклих?

В Україні війна, смерть і каліцтво... Тема зниклих на Майдані виглядає далекою і зовсім не на часі.Чи хтось згадає ім'я хоч одного майданівця, якого досі не знайшли? А таких "невідомих іксів" дотепер - 56.

Так, частину з того списку почала шукати міліція. Так, слідчі дійсно допомогли знайти десятки зі списку зниклих Майдану. Але реально ці півсотні душ потрібні купці волонтерів та їхнім рідним.

Саме волонтери змусили пана Авакова врешті-решт частково визнати проблему. До осені минулого року міліція твердила, що зниклих 2. Ми наполягали - їх у десятки разів більше. Нарешті Аваков 7 грудня зізнався: МВС відкрило 6 кримінальних проваджень, а слідчі написали ще 57 рапортів. "10 людей нашлись по месту проживания. Еще двое - скрываются в связи с подозрением в правонарушениях. 7 человек из списка исчезли до событий на Майдане". Найбільше здивувало зізнання головного міліціянта, що буцімто його міністерство добре співпрацює з "Пошуковою ініціативою Майдану". А ми ж ні сном ні духом.

Більше жодної конкретики. Відразу попросили слідчих роз'яснити слова їхнього міністра. Чекали місяць. Ті написали лише список розшукуваних: Бондарець І. І., Головко В., Іванов Р., Миришов Ю. Ф., Таран І. І., Циганок О. Ю., Чекан І. Ю., Шелях С. І. Сухо, без подробиць. Отака нині співпраця між волонтерами і МВС.

Накипіло! Хотіли усе аргументовано обговорити на відкритому засіданні, на яке мали прийти силовики - Аваков та Ярема. Не прийшли. Ось вам і діалог, і нові методи роботи, і "жити по-новому!"

Тому викладаю стисло те, що хочемо запитати у вельмишановних правоохоронців:

- чому лише 6 проваджень у офіційному списку міліції? Це в той час, коли за базою "Євромайдан-СОС" та "Пошукова ініціатива" - щонайменше три десятки людей.

- чому проблему зниклих активістів не розглядають у комплексі? Недавно Генрокуратура об‘єднала 900 проваджень по Майдану у одну справу. Чи є там хоч щось про зниклих майданівців?

- чому донині МВС, Генпрократура чи СБУ не запропонували формат "круглого столу", як це було у справах Небесної сотні? На нього варто запросити сім‘ї зниклих, волонтерів, юристів і, звичайно, пресу. Такий крок знизить градус недовіри до правоохоронців та поставить багато крапок. Натомість, ми бачимо неприховану байдужість і замовчування.

За весь час роботи "Пошукова ініціатива" разом з волонтерами дослідили чимало інформації про зниклих активістів. Ще раніше ми писали про результати перевірки моргу 5 Київської лікарні, крематорію на Байковому, неопізнаних поховань на Броварському кладовищі та багато інших фактів, які можуть зацікавити слідчі органи. Але чомусь не зацікавили. Наскільки нам відомо, після публікацій наших звітів ніякої реакції ані міліції, ані прокуратури не було. Вже не кажемо про десятки запитів у ці структури. Класична відповідь була така: знаємо, працюємо, перевіряємо. Питання по зниклих застигло в повітрі.

Перепробували багато способів роботи з нашими силовиками - від особистих контактів до офіційних звернень. Але результату від того обмаль.

Отож, плануємо спробувати останній аргумент - публічний тиск. Спершу - "круглий стіл", де будуть рідні зниклих на Майдані, юристи, волонтери і, звичайно, ми запросимо міністра МВС та Генпрокурора. Чи прийдуть - це вже інше питання.

Коли й цього не вистачить, згадаємо старі майданівські способи боротьби. На щастя, досвід є і шини під Кабмін буде кому принести.

Якщо маєте інформацію, або змогу допомогти телефонуйте на гарячу лінію "Пошукової ініціативи" 067 866 45 74, шукайте сторінку на "Facebook" або пишіть на [email protected]

Тарас Матвіїв Тарас Матвіїв , Координатор "Пошукової ініціативи Майдану", журналіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram