Якщо ви офіційно влаштовані на роботу, то...

Кожна людина має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується, – це право нам гарантується статтею 43 Конституції України.

Фото: Макс Левин

Небезпека „тіньової” зайнятості, як і „тіньової” заробітної плати, полягає не тільки в тому, що бюджет недоотримує кошти у вигляді несплачених податків та відрахувань до Пенсійного фонду, а й у тому, що громадяни ризикують втратити право на пенсію, чи на її частину, адже при обчисленні пенсії враховується розмір зарплати, а для призначення пенсії за віком необхідно що найменше 15 років страхового стажу. Саме тому перед нами постійно постає питання детінізації зайнятості населення та легалізації заробітної плати. Державою здійснюються певні кроки в цьому напрямку. Однак соціальний захист сьогодні та пенсійне забезпечення в майбутньому залежить, перш за все, від свідомої громадянської позиції самих працюючих.

Тому я переконливо раджу працівникам, яким пропонують роботу без укладання трудового договору з оплатою праці «у конверті», перш, ніж погодитися на дану пропозицію, зважити всі переваги офіційного працевлаштування.

Перш за все, це – економічні та соціальні гарантії. Що це означає? Згідно з Кодексом законів про працю, після офіційного укладання трудового договору працівник користується такими правами, як:

право на гарантований розмір заробітної плати (у тому числі доплати, надбавки й заохочувальні виплати);

право на відпустку, у тому числі додаткову й без збереження зарплати, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

право на оплату лікарняного;

право на достроковий вихід на пенсію через шкідливі умови праці;

право на скорочений робочий день, тиждень через шкідливі умови праці;

право не працювати у вихідний і святковий день;

право не залучатися до понаднормових робіт без бажання працівника; право на допомогу в зв’язку з безробіттям;

право на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань;

право на зарахування виробничого стажу; право на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості.

Заробітна плата офіційно працевлаштованого, про яку щомісячно та в повному обсязі звітує роботодавець, забезпечує працівника повним соціальним захистом, гарантованим державою. Період роботи зараховується в повному обсязі для стажу, який буде разом із розміром заробітної плати враховуватися при нарахуванні пенсії.

По-друге, це - трудові гарантії. Офіційне укладення трудового договору захищають найманого працівника у разі, якщо роботодавець затримує виплату заробітної плати; відмовляється оплатити виконану роботу; не додержується інших своїх зобов’язань.

По-третє, це - можливість захисту законом прав та інтересів працівників та розгляду трудових спорів, що виникають між працівником та роботодавцем, у судовому порядку.

Тільки офіційно оформлена робота є гарантією соціального захисту найманих працівників, а для роботодавців – запорукою процвітання бізнесу. Витрачені кошти по утриманню легальних працівників – це отримані в подальшому доходи від прибуткової діяльності підтриємства. Адже тривалі трудові відносини, відсутність плинності кадрів та постійні працівники – це і є гучна та якісна реклама для будь-якої компанії.

Маю кілька порад, як не потрапити до рук недобросовісного роботодавця. В наш час багато людей шукають способи заробити. На великий жаль аферисти коритуються цим станом справ і намагаються шукати вигоду у цьому. Тож давайте розглянемо ознаки добросовісного роботодавця, щоб не потрапити у пастку під час пошуку роботи:

- роботодавець вказуватиме справжню назву підприємства чи установи, адже він цінує свою організацію і не буде нехтувати репутацією;

- є контактний телефон, бажано міський;

- в оголошенні вказується конкретна вакантна посада;

- роботодавець не приховує місця розташування організації та на співбесіду добросовісний роботодавець запрошуватиме тільки до офісу;

- є чіткі вимоги до кандидата;

- при зустрічі може надати точну інформацію про їх роботу, послуги та оплату праці і тд.

Перед початком виконання будь-якої роботи потрібно укласти трудовий договір. Він повинен складатися з пунктів, де:

• зазначається тривалість випробовувального терміну;

• фіксується сума заробітної плати;

• описується відповідальність сторін;

Договір друкується в двох екземплярах, обов’язково зазначаються реквізити сторін.

За кожного нелегального працівника згідно статті 265 Кодексу законів про працю передбачають накладення на роботодавців штрафних санкцій у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (96 тисяч гривень) за кожного нелегально працюючого працівника.

Якщо роботодавець, як суб’єкт господарювання, провадить господарську діяльність без державної реєстрації, то це є порушенням статті 164 Кодексу України про адміністративні порушення, за яке передбачено штраф у розмірі 1000-2000 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (17 000 – 34 000 гривень).

Задумайтесь над своїм майбутнім уже зараз, подбайте про достойне життя сьогодні та про гідний розмір вашої майбутньої пенсії. Вимагайте від роботодавця нараховувати та виплачувати «білу» заробітну плату - прозоро та відкрито.

Станіслав Куценко Станіслав Куценко , юрист-експерт, доктор наук у галузі філософії права
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram