ГлавнаяБлогиБлог Сергія Березенка

Парламент зробив перший крок до імплементації медичної реформи

Минулого тижня уряд голосно заявив про готовність розпочати медичну реформу, ухваливши 4 законопроекти щодо реформування системи охорони здоров’я. Але мало хто помітив і зрозумів, що парламент у четвер, 6 квітня, вже зробив перший крок до імплементації реформи, прийнявши 280-ма голосами законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» №2309а-Д. Саме цей закон закладає принципову зміну в системі охорони здоров’я - вкладати кошти в здоров’я людини, а не в стіни лікарень.

Фото: Макс Требухов

Як співавтор законопроекту, беручи участь у всіх непростих дискусіях щодо його обговорення, я точно знаю, що це надзвичайно важливий закон як для лікарів, так і для пересічних українців, адже він фактично змінює систему фінансування медичної галузі, тим самим ламаючи корупційну складову. Саме  від цього страждають сьогодні наші громадяни, опиняючись сам на сам зі своєю хворобою.

Змінити щось на краще у діючій системі охорони здоров’я можливо лише за умови створення здорової конкуренції серед бюджетних медичних закладів: коли у пацієнта буде право вибору, де і у кого отримувати медичні послуги саме за бюджетні кошти, а лікар отримуватиме зарплату від держави залежно від того, скільки послуг він надав, а не стандартну ставку. І не просто послуг для галочки, а якісних послуг. Тобто дохід лікаря залежатиме від його затребуваності серед пацієнтів. Тільки тоді він буде зацікавлений надати пацієнтові найякісніше лікування.

Виконання цих умов і передбачено законопроектом 2309а-Д, в тому числі, шляхом надання державним та комунальним закладам охорони здоров’я функцій автономного господарювання, тобто – господарської, управлінської та фінансової самостійності. Це дасть змогу керівництву лікарень самостійно вирішувати всі питання організації власної діяльності, починаючи від визначення організаційної структури, чисельності штату, кількості ліжкового фонду. А також спрямовувати отримувані ними кошти (окрім державних субвенцій) на підвищення зарплати спеціалістів, закупівлю нового медичного обладнання та інше.

А для того, щоб громада мала механізм контролювати діяльність головного лікаря і захищати свої права, законопроектом передбачено створення наглядових рад при закладах охорони здоров'я, які будуть формуватися власниками лікарень, тобто місцевими громадами.

Іще одним важливим запобіжником, закладеним у законі, є, зокрема, заборона приватизації державних і комунальних лікарень при переведенні їх зі статусу бюджетних установ до статусу некомерційних підприємств.

Хочу підкреслити, що законопроект пройшов через нелегку, але професійну дискусію у парламентському комітеті з питань охорони здоров’я разом із представниками МОЗу та експертами. А результатом обговорення стала підтримка документу у сесійній залі як провладними фракціями, так і опозиційними.

Як резюме прийняття закону: державні та комунальні заклади охорони здоров’я отримають функції автономного господарювання, пацієнти - право вибору, де і у кого отримувати медичні послуги саме за бюджетні кошти, а лікарі – можливість отримувати гідну зарплату.

Тепер чекаємо на урядові законопроекти щодо реформування медичної галузі, які Міністерство охорони здоров'я обіцяло передати до Верховної Ради вже цього тижня, та спільно будемо напрацьовувати нормативно-правову базу для реформи. Урешті-решт Україна має побудувати сучасну систему охорони здоров’я.

Сергій Березенко Сергій Березенко , Народний депутат України VIII скликання, заступник голови парламентської фракції Партії “Блок Петра Порошенка”
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram