ГлавнаяБлогиБлог Романа Кабачія

Обмовка не по Фрейду

Маніпуляції на українському ТБ за російським лекалом входять в правило

Костянтин Стогній, обличчя якого відоме всій Україні не лише як колишнього керівника прес-служби МВС, але й чи не найвідомішого телеведучого кримінальної хроніки «дав пляму», як говорять за нашим західним кордоном. Це означає «припустився помилки». Йдеться про сюжет «Надзвичайних новин» на ICTV, показаний в ефірі від 14 січня.

Фото: Стоп-кадр программы

Питання, припустився він її навмисне, чи випадково. Для видання «Телекритика» він пояснив, що за 15 років в журналістиці можна вперше і дозволити собі щось таке. «У нас півсотні людей працює над випуском. І для того, щоб підготувати гарячу новину, кожен відповідає за щось», - виправдовувався Костянтин Петрович. Показуючи марш на захист Павличенків, Стогній стверджував, що йдеться про протест запоріжан проти ув’язнення уродженця цього міста, російського міліціонера Дмітрія Павлюченкова, котрого звинувачують у резонансному вбивстві журналістки Анни Політковської.

Справа зроблена, і ті, хто дивився сюжет (особливо з натяком Стогнія «не плутати із київськими Павличенками»), бачили на власні очі, що Стогній пов’язав дві різні події з одним відео. В те, що він не міг як керівник програми не бачити це відео, не повірить ніхто, хто мав справу із телевиробництвом. А відео – після масових київських маршів на захист Павличенків – неможливо сплутати. Ці акції масовіші, вони мають український патріотичний акцент, оскільки організовані футбольними ультрас. На них нерідко носять червоно-чорні прапори та співають гімн України. Чи російський міліціонер уявляє, що означає червоно-чорний прапор?

По-друге, резонне питання – щоб у Запоріжжі виходили на захист людини, яку звинувачують у вбивстві Політковської? Тобто в місті, яке поставило пам’ятник Сталіну, виходили всупереч бажанням влади Путіна? НЄ ВЄРЮ. І в випадковість «сплутування» відео з Запоріжжя також не вірю. Особливо після зміни акценту Стогнія з захисту «Дмитра Павлюченка» (неправильно подане прізвище в однині) на початку сюжету до захисту «родини Павлюченкових» (акцент на множині, з правильним поданням прізвища росіянина). Масовість акцій на підтримку Павличенків владі добре піднабридла, і використати схожість їхнього прізвища із можливим виконавцем убивства Політковської (теж українки за походженням, якщо хтось не пам’ятає) цілком можливо – хоча би для того, аби з відповідним коментарем відео потрапило на російські екрани (не забуваймо про тих українців, які довіряють саме російському ТБ).

Стогній, який свого часу розписав у власному блозі про конфлікт свого діда-фронтовика, із тих хто «за Родіну, за Сталіна» із дружиною, що пережила окупацію на Черкащині і мала можливість порівняти поведінку окупантів та визволителів (не на користь останніх), своїм сюжетом виразно став по дідовій стороні. Чи щось помінялося в голові Костянтина? Чи помінялося в голові в керівників ICTV (яке пообіцяло «розібратися»)? Вибачитися перед нечисленним професійним товариством це одне, а запустити в мільйони телеглядачів асоціативний ряд «бандерівці-захисники-вбивці-Політковської» це щось зовсім далеко інше.

Роман Кабачій Роман Кабачій , Публіцист, історик, журналіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram