Геннадій Друзенко: запровадження обов'язкових тренінгів з домедичної допомоги врятувало б багато життів

Українське суспільство, що четвертий рік живе у стані війни та терористичної загрози, а також підвищеної небезпеки через безвідповідальність водіїв, є абсолютно неготовим адекватно реагувати – надавати першу домедичну допомогу. Таку думку висловив сьогодні президент Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова Геннадій Друзенко в ефірі телеканалу NewsOne.

Фото: Макс Левин

Інтерв'ю з керівником ПДМШ відбулося в перерві трансляції судового засідання з Харкова, під час якого обирали запобіжний захід для підозрюваної в жахливому ДТП, яке забрало п'ять життів і покалічило ще шістьох перехожих.

За його словами, усі, хто отримує права чи дозвіл на вогнепальну зброю, мають проходити бодай короткий кількаденні курс екстреної домедичної підготовки. "Бо іноді допомога, надана саме в перші хвилини, перші 10 хвилин, дозволяє врятувати життя".

"Потрібно ввести чітке правило: поводишся з джерелами підвищеної небезпеки – автомобіль, зброя? Маєш пройти курс, а не купити довідку, що ти його пройшов, як у нас часто буває", – наголосив Друзенко.

Він сказав, що був вражений та обурений тим, що люди не кинулись допомагати жертвам ДТП, причому не тільки пішоходи, але й водії. Причину такої поведінки він вбачає не в черствості людей, а в банальному невмінні допомогти.

На його думку, курси з домедичної допомоги потрібно було б запровадити скрізь, де люди навчаються – школа, середня спеціальна та вища освіта. І це питання має бути нагальним для уряду. "Це, як мінімум, врятувало б життя багатьом на дорогах, а також під час терактів, які трапляються в Україні, на жаль, усе частіше."

Відповідаючи на запитання, чому немає такої державної програми, Друзенко припустив, що останній рік чи більше дуже багато енергії йшло на суперечку про медичну реформу: "Ми знаємо, що МОЗ із парламентським комітетом десь рік тому увійшли в клінч, і вся енергія, всі ресурси, всі кращі сили були кинуті в ту дискусію". Проте він висловив сподівання, що після того, як учора Верховна Рада прийняла закон про медичну реформу, "ми повернемося до більш практичних речей, які здатні рятувати життя".

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram