ГлавнаяБлоги

Український агросектор розширює міжнародні зв’язки

Народна мудрість стверджує: не май сто кіп у полі, май друзів доволі. І реалії сьогодення змушують кожну людину і країну свято шанувати цю істину. Адже як би сумлінно ми не працювали в себе вдома, наша справа не матиме жодних шансів на успіх без широкої мережі зв’язків у світі глобальної економіки.

Фото: golos.ua

Я завжди був свідомий того, що український агропромисловий комплекс має не локальний і навіть не регіональний, а світовий потенціал. Однак можливості ніколи не розкриваються самі, їх необхідно довго і наполегливо розкривати. Тому одним з ключових пріоритетів моєї роботи на посаді міністра був і залишається саме міжнародний вектор діяльності. Протягом останніх 12 місяців я здійснив офіційні візити до 15 країн, серед яких США, держави Європейського Союзу та СНД. Попри те, що різні країни завжди мають свої особливі інтереси і потреби, головна ціль кожного візиту була незмінною – переконати колег у тому, що Україна є перспективним і надійним партнером.

Для того, щоб твою продукцію сьогодні купували у світі, замало просто робити її якісно. Не менш важливо, аби про переваги твого продукту добре знали всі, хто потенційно може його придбати. Ім’я товару, його споживча репутація та авторитет якості – це ті параметри, без яких сам товар нічого не вартий. Сумлінна робота на ім’я завжди виправдовує себе тим, що невдовзі воно починає працювати на тебе. Тож нині ми інтенсивно займаємося розробкою і просуванням аграрного бренду України у світі.

Вирішенню цього завдання допомагає участь у міжнародних агропромислових виставках, конференціях та форумах. Ми гідно заявили про себе під час авторитетних виставкових заходів, насамперед, таких як «Grune Woche – 2015» в Берліні, «SIA» в Парижі та «АгріТехніка» в Ганновері. Українські аграрії отримали нагоду показати всім учасникам якість своєї продукції, запозичити передовий досвід інших виробників та налагодити і закріпити вигідні партнерські зв’язки. Представленість вітчизняного агросектору в таких заходах, безумовно, дозволяє більш предметно працювати над підвищенням нашої конкурентоспроможності на світовому ринку.

Одним з головних аспектів міжнародного напряму діяльності виступає пошук і залучення інвестиційних ресурсів у національний АПК, без чого неможлива модернізація виробничих потужностей. Тому протягом року я відвідав ряд тематичних заходів з метою заручитися підтримкою міжнародних партнерів. Зокрема, перспективи інвестування в агросектор України були предметом всебічного обговорення під час ІІІ Міжнародної конференція «Агрофорум Маре Балтікум» (м. Тарту, Естонія). Проблема інвестиційних пріоритетів та координування діяльності в стратегічних сферах стала лейтмотивом Форуму представників приватного сектору, організованого FAO/EBRD/UFM. Крім того, поглиблення співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, в першу чергу з ЄБРР, та збільшення обсягів іноземних інвестицій було метою Форуму «Інвестувати в українське с/г та харчову промисловість», що проходив у головному офісі ЄБРР в Лондоні. Нарешті, можливості інвестиційного співробітництва обговорювалися також на Норвезько-Українській конференції з питань інформаційно-комунікаційних технологій та інвестицій в Осло.

В рамках здійснення євроінтеграційного курсу нашим безумовним пріоритетом залишається співпраця з країнами ЄС. Аграрний ринок єврозони є невичерпним джерелом можливостей для України, реалізація яких вимагає постійної комунікації з європейським бізнесом. Протягом року я відвідав з робочими візитами Великобританію, Нідерланди, Францію, Австрію, Бельгію, Польщу, Латвійську Республіку, і за підсумками численних зустрічей та переговорів можу відповідально заявити, що європейці довіряють нашим агровиробникам і зацікавлені у тривалих ділових стосунках з українським АПК. Доказом цього може слугувати підписання спільної декларації аграрних міністрів держав Східного партнерства під час Міжнародної конференції у Ризі «Сільські та сільськогосподарські дорадчі системи: найкращі практичні методики та напрацювання для європейської взаємодії». Окрім того, в жовтні цього року в ході візиту Президента Латвійської Республіки Р. Вейоніса в Україну ми підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Міністерством сільського господарства Латвійської Республіки, перші робочі консультації з питань імплементації якого відбулися вже через місяць.

Паралельно з європейським напрямом ми активно розвиваємо двостороннє партнерство з Канадою і США. Зокрема, в цьому році за обопільною ініціативою сторін було започатковано проект щодо введення зони вільної торгівлі між Україною і Канадою. Робота йшла інтенсивно: в березні я зустрівся з керівництвом профільного міністерства в Оттаві, а в липні ми провели черговий раунд переговорів щодо укладання Угоди про вільну торгівлю між країнами, результатом якого стало підписання документу про завершення переговорного процесу. Врешті-решт, сьогодні Канада готова відкрити двері для українського виробника агропродукції.

Що ж до Сполучених Штатів, то знаковою подією стало проведення Українсько-Американського бізнес-форуму у Вашингтоні, який ми намагалися використати як платформу для популяризації національного аграрного бренду. Слід зазначити, що аналогічний захід був організований також спільно з Німеччиною в рамках проведення Українсько-Німецького форуму в Берліні.

Незважаючи на кардинальну зміну зовнішньоекономічних орієнтирів, ми не забуваємо про переваги від багаторічної співпраці з країнами СНД – нашими традиційними партнерами, взаємодія з якими була ускладнена через деструктивну політику Росії. Так, наприкінці жовтня мені випала нагода зустрітися з туркменськими колегами під час візиту у складі офіційної української делегації на чолі з Президентом України. Цього разу переговори закінчилися підписанням міжурядової Угоди про співробітництво у галузі сільського господарства між Україною та Туркменістаном.

Нарешті, важливе практичне значення має співпраця Міністерства з Організацією ООН з питань продовольства та сільського господарства (ФАО). Суттєвою перевагою взаємодії з ФАО є отримання Україною технічної допомоги для розвитку пріоритетних галузей АПК. На початку року я мав зустріч з Генеральним директором організації Жозе Граціано да Сілва, яка принесла необхідний вітчизняній агросфері результат. Зокрема, ми домовилися розширити технічну співпрацю з організацією, насамперед, щодо проектів модернізації систем контролю якості в сільському господарстві. Крім того, на зустрічі обговорювалися аспекти розробки та підписання Рамкової Програми співробітництва між Україною та ФАО.

Вже давно стало очевидно, що жодна країна не здатна забезпечити економічне зростання самотужки. Тому сьогодні перед нами стоїть непросте завдання - в рази активізувати міжнародну діяльність, аби український агросектор став предметом інтересу світових економічних гравців. Нині ж, попри насиченість мого робочого графіку закордонними відрядженнями, я добре розумію, що все це – лише скромний початок важкого шляху, кінцевим пунктом якого має стати незаперечне світове лідерство України в аграрній сфері. Переконаний, що на цьому шляху ми взяли непоганий старт.

Олексій Павленко Олексій Павленко , Міністр аграрної політики та продовольства України (2014-2016)
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram