ГлавнаяБлогиБлог Ольги Сікори

В Калуші розпилюють сульфатну фабрику

8 жовтня 2013 року я звернулася з депутатським зверненням до Генерального прокурора України Віктора Пшонки щодо ситуації, яка склалася на об’єктах ВАТ «Оріана», зокрема на сульфатній фабриці.

Фото: Макс Левин

Під час прийому громадян на своєму виборчому окрузі у м. Калуш, Івано-Франківської області мені стало відомо про чисельні порушення, пов’язані з незаконним продажем та нищенням майна ВАТ «Оріана». Зокрема, на території колишньої сульфатної фабрики проводиться демонтаж дороговартісних і складних металоконструкцій, промисловий метал (трубопрокат) ріжеться на металобрухт, задіяна спецтехніка, монтажники-висотники, які демонтують металоконструкції та технологічне обладнання цехів з метою продажу.

Підприємство ВАТ «Оріана» є акціонерним товариством з часткою держави у статутному фонді понад 99%, фактично – це державне підприємство.

З червня 2010 року на підприємстві введено процедуру санації. Керуючим санацією з серпня 2012 року є Телітченко А. О. Проте, хоча на розроблення, погодження та затвердження плану санації державою дається близько півроку, станом на сьогодні план санації ВАТ «Оріана» відсутній (не затверджений).

В травні 2013 року виїзним засіданням комітету ВР з питань екології було прийнято рішення, яким рекомендовано обласній адміністрації та Фонду державного майна України дати оцінку роботі керуючого санації А. О. Телітченка. Тоді, обласна державна адміністрація порушила питання перед Міністерством юстиції про заміну керуючого санацією у зв’язку з низькою ефективністю його роботи.

Під час мого перебування на території сульфатної фабрики, на запитання з приводу демонтажу металоконструкцій А.Телітченко пояснив, що вони демонтуються для здачі у металобрухт, що все відбувається законно і жодних погоджень для таких дій йому не потрібно. В розмові він посилається на припис №23 від 06 березня 2002 року (додаток 1), в одному з пунктів якого було передбачено невеликий демонтаж непридатних до експлуатації будівельних конструкцій, зокрема, естакади, конвеєра, площадок. Слід зауважити, що в той час на підприємстві ще працювала невелика кількість працівників і даний припис був направлений на убезпечення їх роботи та життя. Сьогодні ж підприємство не працює, то ж припис 2002 року втратив своє значення.

Вважаю, що таке пояснення людини, яка розуміє, що її перебування в статусі керуючого санацією є тимчасовим, прямо вказує на те, що ним свідомо, з метою збагачення, в порушення вимог ст. 35 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», здійснюються злочинні дії - демонтаж, знищення та продаж основних засобів підприємства.

З урахуванням наведеного, вимагаю від Генерального прокурора України провести негайну перевірку та з’ясувати, на якій підставі відбувається розпродаж майна ВАТ «Оріана», чи проводилася його експертна оцінка, чи погоджувався продаж майна з комітетом кредиторів, чи погашено заборгованість щодо зарплати працівникам підприємства за рахунок коштів, виручених від продажу.

З огляду на те, що процедура санації ВАТ «Оріана» у зв’язку з екологічними проблемами в Калуші перебуває на постійному контролі Президента та уряду України, а також тісно пов’язана з погашенням заборгованості перед державою, вітчизняними та іноземними кредиторами, прошу терміново призупинити злочинні дії на території сульфатної фабрики ВАТ «Оріана». В порядку ст. 214 КПК України внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування фактів, наведених у зверненні.

Ольга Сікора Ольга Сікора , Народний депутат України, "Батьківщина"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram