ГлавнаяБлогиБлог Олексія Матюшенка

Євроінтеграція України починалася з Гадяча, або як історична спадщина допомагає популяризувати край

Гадяцький район — один з небагатьох, що може похизуватися таким славним козацьким минулим. За гатьманування Івана Брюховецького Гадяч отримав високе звання козацької столиці. Ми не лише пишаємося своєю історією, але й популяризуємо козацькі традиції.

Одна із найвизначніших історичних подій, що відбулася на теренах нашого району — підписання Гадяцької угоди або, так званих, Гадяцьких статей. Це була перша спроба країни до євроінтеграції.

16 вересня 1658 року, з ініціативи гетьмана Івана Виговського, між Річчю Посполитою і Гетьманщиною було укладено договір, що засвідчив про приєднання Гетьманщини до складу Речі Посполитої як третього рівноправного члена двосторонньої унії Польщі та Литви.

Минає 360 років, з моменту укладення договору, історики й досі сперечаються, якби склалася доля України, аби положення Гадяцької угоди таки були втіленні у життя.

Про такі доленосні події ми повинні не лише пам'ятати, але й робити висновки. Якщо ми хочемо бачити нашу країну успішною та сильною в майбутньому, неодмінно потрібно враховувати досвід минулого.

У Гадяцькому районі кілька років поспіль проходить фестиваль «Підкова козацької слави», який має на меті розвивати туристичний потенціал краю, виховувати почуття патріотизму та зберегти історичні традиції.

У цьому році фестиваль «Підкова козацької слави» відбудеться 16 вересня у селі Червоний кут Сарівської сільської ради. На гостей фестивалю традиційно чекають: містечко майстрів та майстер-класи, виступи народних колективів Гадяцького району, урочистості, театралізоване дійство, козацька кухня. Також для гостей виступатимуть Український народний оркестр «Мамай» з Полтави, гурт козацького бойового вишколу «Стрибожі правнуки», «Шпилясті кобзарі» зі столиці та «Медовий полин» з міста Борщів.

На моє переконання, подібні фестивалі — це можливість привернути увагу до визначних українських подій та дат. Показати молодому поколінню, що історія — це не нудний шкільний предмет, а ціла низках цікавих традицій, звичаїв, які зіграли визначну роль у формуванні українського народу.

Олексій Матюшенко Олексій Матюшенко , депутат Полтавської обласної ради
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram