Незатверджені місцеві бюджети або ходіть більше пішки

Уже 2 місяці працюють новостворені місцеві ради. Час виборів, в котрий раз, припав невдало. Формуванням і ухваленням рішень про місцеві бюджети було займатися ніколи. За даними Мінфіну на 4 січня 2016 року в Україні затверджено усі місцеві бюджети лише у Вінницькій, Закарпатській, Київській, Одеській, Сумській, Чернівецькій областях. Неозброєним оком бачимо позитивні результати децентралізації. І такі да, найкраще ситуація виглядає в об’єднаних територіальних громадах, де затверджено 95% бюджетів. Найгірша ж ситуація в бюджетах областей, де затверджено лише 19 бюджетів з 24-ох (79,2%).

Фото: minfin.gov.ua

Понад 10% міст обласного значення не затвердили свої бюджети. Полтава є яскравим прикладом протистояння політичних сил, які гальмують нормальне життя міста. Вдумайтесь, у Полтавській області із 500 бюджетів не прийнято лише 5. Один з яких сільський, а інші – Полтава та райони у місті Полтаві. Хто винен? Міські депутати, які не можуть домовитись? Так, але в цьому році ситуація змінилася.

Неприйняття місцевих бюджетів до Нового року не викликає здивування у «маленького»  українця: не вперше, і, вочевидь, не востаннє. Згідно із законодавством видатки формуються на рівні 1/12 від попереднього бюджету і життя країни не завмирає. Але тут вступають у силу нові зміни до фінансування ряду видатків. Так, наприклад, у Бюджетному кодексі залишилась норма про субвенцію для місцевих бюджетів  на перевезення пільгових категорій пасажирів міським транспортом. А у Держбюджеті-2016 цієї норми немає. Що це означає для пересічного громадянина? По-перше в Україні уже давно існують пільгові категорії населення, які користуються безкоштовним проїздом.  По-друге, з’явилась нова категорія населення, яка потребує соціального захисту та підвищеної уваги до своїх потреб – учасники АТО. Тобто кількість пільговиків в Україні збільшилась.  

Тепер виникає проблема: без ухвалення місцевих бюджетів  грошей на пільгові перевезення немає. Раніше кошти надходили з держбюджету, але помилка Кабміну  і безпорадність місцевих депутатів змусить бабусь та  учасників АТО більше ходити пішки, сперечатися з кондукторами та писати скарги.

Винуватців знайшли. Що ж робити? Де факто колізія у законодавстві говорить про перенесення зони відповідальності з Держбюджету на місцеві бюджети.  Але у місцевих депутатів є вихід: переглянути  рішенням виконкомів  та зменшити кількість пільгових категорій.  Та навряд чи це додасть популярності. Реальним є якнайшвидше прийняття місцевих бюджетів.

Олександр Якименко Олександр Якименко , Історик, громадський активіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram