ГлавнаяБлогиБлог Олександра Солонька

Чи буде притягнуто до відповідальності посадовців скандального інституту судових експертиз?

Ще один маленький крок на шляху досягнення справедливості. Приватний ВНЗ «Київський міжнародний університет», власником якого є очільник партії Володимира Гройсмана «Совість України», Хачатур Хачатурян намагається під виглядом реконструкції існуючого будинку збудувати в Святошинському районі 18-поверхову «свічку» із 2-поверховим підземним паркінгом. Деталі тут: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1246573442129078&id=507354492717647

Вже два роки минуло від часу, коли ДАБІ скасувала сфальсифіковану містобудівну документацію, а Київрада відмовилася поновлювати договір оренди земельної ділянки на Верховинній 80-Б через порушення її цільового призначення.

Фото: Сергей Нужненко

Кілька місяців тривала судова епопея навколо питання землі. Вона закінчилася на користь забудовника. Серед головних факторів, які допомогли йому виграти суд, окрім широко відомої «чесності» української Феміди, став позитивний висновок Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ), який так само, як і пан Хачатурян, розгледів у котловані та новому будівництві «реконструкцію». Варто сказати, що установа ця вже неодноразово «прославилася» тим, що ставала частиною численних корупційних скандалів. Одна з найбільш показових ситуацій мала місце в березні 2017 року. Тоді журналісти опублікували матеріал, який містив, серед іншого інформацію про те, як вони «застукали» директора КНДІСЕ Олександра Рувіна в компанії голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка та народного депутат Олександра Грановського. Обоє одіозні представники тіньових кіл нинішньої влади. Зокрема, у ЗМІ фігурувала інформація про те, що Грановський є неформальним куратором органів прокуратури і судової влади в інтересах Банкової, тобто оточення президента і самого президента. Щодо Вовка, то він брав участь в конкурсі на посаду у Верховному суді, проте зняв свою кандидатуру під тиском громадськості.

Рувін 15 грудня 2016 року надіслав листа до Національного антикорупційного бюро України з проханням вважати недійсним ключовий документ у справі Романа Насірова – висновок судово-економічної експертизи, що своїми діями він завдав держбюджету збитків у сумі понад 2 мільярди гривень. Саме цей документ був базовий у звинуваченнях відносно Насірова.

Після цього НАБУ звернулося до Міністерства юстиції з проханням провести службову перевірку дій директора КНДІСЕ Рувіна на предмет втручання у слідство. Тим не менш Рувін продовжує благополучно очолювати установу.

Детальніше тут: https://www.radiosvoboda.org/a/news/28360400.html

У випадку із забудовою на Верховинній 80-Б в Святошинському районі Києва, КНДІСЕ вже допоміг оточенню глави уряду Володимира Гройсмана. Саме на висновок Інституту посилалася колегія суддів Апеляційного господарського суду міста Києва на чолі з Оленою Коротун (її чоловік Вадим Коротун став суддею Верховного суду за результатами згаданого вище конкурсу), виносячи ухвалу на користь забудовника.

7 серпня цього року Національна поліція за зверненням депутата Київради Олега Чернецького порушила кримінальне провадження відносно КНДІСЕ за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 Кримінального кодексу України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток штампів). Поліція має дослідити факт можливого здійснення корупційних дій під час складання висновку судової експертизи.

Упускаючи всі формальності, наслідки оціночних суджень та презумпцію невинуватості, можна зробити цілком логічний і очевидний для всіх висновок: КНДІСЕ імовірно є ручним органом, який, як і судова система, працює на обслуговування меркантильних корупційних інтересів владної верхівки. Справа навколо незаконного будівництва на Верховинній 80-Б є черговим тому підтвердженням. Можна грати поняттями, цифрами і технічними деталями та написати, що 6-метровий котлован і «свічка» за 5 метрів від житлового будинку, який тріщить по швах – це не будівництво, а реконструкція. Проте, не можна обманути здоровий глузд.

Олександр Солонько Олександр Солонько , Юрист, політичний аналітик, громадський активіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram