Спецтема

Тревел рік, що минає

Минулого року у мене виникла ідея систематизувати та розвинути подорожі по тревел-блогу, внаслідок чого зробив карту та почав регулярніше подорожувати Україною та за її межі. За рік вийшло 18 тревел-блогів Україною, 4 Європою та один про Африку (Єгипет). У Європі хотілося б відзначити Польщу та Словаччину, куди дібратися поїздом легко. До Перемишля ходить Інтерсіті,а до Кошице — безпересадковий вагон з Києва або ж “підкидиші” з Чопу. Але детальніше, звісно, я зосереджуся на містах України.

За рік я побував у двох містах Херсонщини, які запам'яталась мені цікавою історією і неприбраним узимку снігом.

Берислав

Берислав - найстаріше поселення Херсонської області, колишня резиденція хана Тохтамиша, фортеця османів Кизикирмен та Вітовтова митниця. Нині це невеличке містечко з дерев'яною церквою та братською могилою героїв Кримської війни.

Високопілля

Високопілля (перша назва Кронау) — перше німецьке селище на Херсонщині, засноване переселенцями із німецьких колоній у 1869 році. Нині від німецької архітектури мало що залишилося, хіба що будинки жителів та частина кладовища. У місті є старий млин, доволі цікавий, і Кірха, яка нині використовується як будинок культури.

Також я побував у двох містах, які є вузловими станціями: Ходорів та Жмеринка. Залізниця зараз, як і сотню років, тому впливає на життя цих міст.

Жмеринка

Жмеринка — велика вузлова станція, яка асоціюється у більшості жителів України з вокзалом та торгівлею пиріжками, варениками, пельменями на пероні. У місті шикарний залізничний вокзал, пам'ятка архітектури і містобудування, зведений у стилі українського модерну (але архітектор застрелився). До Жмеринки їздять поїзди майже з усіх обласних центрів та приміські поїзди з Могилів-Подільського, Кам'янця-Подільського, Козятина та Волочиська.

Ходорів

Фото: Александр Рудоманов

Залізничний вузол, яким він став у 1897 році, хоча першу залізничну колію Львів-Ходорів проклали у 1866 році. Місто з палацом Любомирських та закинутим цукровим заводом 1913 року побудови, який нещодавно горів. Поруч з Ходоровим знаходиться палац Рея, про який я не написав чомусь тревел блогу, хоча і був у ньому.

Фундукліївка

Станція називається Фундукліївка, але місто — Олександрівка. Місто, в якому народився відомий український льотчик Мацієвич, зараз відоме своєю станцією, виправним центром для чоловіків, засуджених до обмеження волі, та пам'ятником першій вчительці.

На Хмельниччині я був у чотирьох містах: Меджибожі, Летичеві, Городку та Деражні.

Меджибіж

Місто, де похований один із засновників хасидського руху Баал Шем Тов. Але найвідоміша пам'ятка Меджибожа - фортеця, збудована приблизно у ХІ ст., яку в цьому році реконструювали. Містечко знаходилося на так званому Чорному шляху татар в Європу, і замок у ньому мав велике оборонне значення. У 1241 р. татари взяли Меджибіж. У середині 13 ст., в період боротьби з ними Данила Галицького, замок був зруйнований.

Летичів

Як і Меджибіж, місто знаходилося на Чорному шляху татар, мало свій замок, але стало відоме могилою Устима Кармелюка, який похований на кладовищі.

Городок

Всім відомий Городок на Львівщині, але я поїхав у Городок, що на Хмельниччині. У місті розташована польська школа та пам'ятник Іоану Павлу ІІ, а поруч з містом у свій час відбувся бій двох дивизій — австро-угорської та козачої дивізії зі сторони Російської імперії, про що нагадує пам'ятник.

Жищинці

Фото: Александр Рудоманов

Поруч з Городком розташовані Жищинці — село, де у палаці розташовувалася школа. Зараз палац поступово розвалюється.

Деражня

Фото: Александр Рудоманов

Деражня - районний центр Хмельницької області, який місцеві жителі називають найменшим містом в Україні, але це не так. Містечко, звісно, маленьке, і гарне. Є палац, старий вокзал. До речі, управління поліції знаходиться у колишньому прибутковому будинку.

Болград. Батьківщина президента

Фото: Роман Козловский

Мене запросили у гастро-тур, не зовсім мій формат, але вийшло цікаво. Різні їдла і велика кількість вина — цим здивувала батьківщина нашого Президента. Також поруч знаходиться найбільше прісноводне озеро України — Яплуг, та найбільший на півдні собор — Преображенський.

На ділянці Заліщики-Коломия я побував аж у чотирьох населених пунктах: Заліщики, Городенка, Чернятин, Гвіздець.

Заліщики

Місто всім відомо тим, що з трьох сторін омивається Дністром, утворюючи місто-півострів, і я знаю тільки про два схожих місця - Мозель у Франції та підкова Мармурового каньйону в США. Заліщики колись називали польською Рів'єрою, це був відомий європейський курорт. Окрім цього у місті був перший нудистський пляж на теренах СРСР, який був знищенний повінню у 1961 році.

Городенка

Фото: Александр Рудоманов

Місто з двома шикарними костелами: найстарішим — вірменським, та Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії, спроектованим архітектором Бернардом Меретином.

Чернятин

Фото: Lb.ua

Чернятин — село поруч з Городенка, куди я вирішив сходити, адже мав час. В селі знаходиться дерев'яна церква.

Гвіздець

Фото: Александр Рудоманов

У селище з прикольною назвою варто їхати осінню або ранньою весною. Вороння, костел Бернардинів та дерев'яна церква у похмуру та сіру погоду викликають містичні та величні відчуття.

Трускавець

Фото: Александр Рудоманов

Всі знають Трускавець як місто-курорт. Але мало хто знає, що у місті також розташована велика кількість вілл. Воду для туристів скоро зроблять платною, а от милування віллами - ні.

Біля міста знаходиться Доброгостів — маленьке село, у якому у 1998 році встановили пам'ятник писанці.

Фото: Александр Рудоманов

На завершення хочеться згадати про Апостолове. Блог з назвою “Жахливе Апостолове” став доволі актуальним серед місцевих, які матюками пробували довести, що місто чудове. Але… читайте тревел-блог про нього також!

Фото: Александр Рудоманов

До нових зустрічей у 2018 році! Якщо у вас є пропозиції, звідки варто було б написати тревел-блог, пишіть автору!

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram