Спецтема

​Ходорів. Залізничний вузол та історичне місто

Поїзд Львівської залізниці поступово набирав хід, у вагоні було трохи спекотно, але під розчинну каву і з цікавим співбесідником час пролетів швидко. "Наступна ваша станція", - розбудила мене провідниця, і о пятій ранку я зійшов на станції "Ходорів".

Фото: Александр Рудоманов

Вперше цей населений пункт згадується в 1394 році, місто називалося Ходорівстав, бо біля нього знаходяться кілька великих ставків. В Середні віки Ходорів став містечком з магдебурзьким правом. Там був замок, про який зараз нагадує лише рів. Рештки замкових будівель, які встояли після набігу татар, використали у якості будівельного матеріалу для греблі.

Залізниця до Ходорова пройшла у 1866 році зі Львова, а зі зведенням ділянки Ходорів-Підвисоке у 1897 році місто стає великим залізничним вузлом.

Під час української революції у місті проходили перемовини між представниками Антанти та УНР. З української сторони в перемовинах приймав участь Симон Петлюра.

Зараз до міста курсують постійно як приміські поїзди, так і поїзди далекого сполучення. Для огляду міста цілком достатньо 5 годин, тому після Ходорова можна заїхати в Приозерне до садиби Рея. Про садибу Рея буде окремий тревел-блог, хоч і коротенький.

Якщо перейти через міст над залізничними коліями, то можна дійти до закинутого цукрового заводу, який збудували у 1913 році. Колись там кипіла робота, завод був одним з найбільших та найсучасніших цукроварень того часу у Європі. Під час Першої світової війни російські війська, відступаючи, розграбували завод, а обладнання вивезли до Росії. Не дивлячись на це, завод відновив роботу і пропрацював аж до 1999 року. У 2016 відбулася масштабна пожежа, вигоріли приміщення рафінадного цеху.

Поруч з вокзалом розташований парк з колишнім палацом Любомирських, який почали будувати після 1860 року. Під час Першої світової війни російські війська спалили і палац, але у 1932 роках князь Любомирський його відбудував. В парку ростуть рідкісні дерева, багато білок і ворон. Обережно: останні можуть нагадити на голову. Зараз в палаці розташовується корпус однієї з лікарень.

На вулиці Грушевського знаходиться багато цікавих споруд. Наприклад, міні-палац “Будинок барбі”, в якому знаходиться міська рада. Чому будинок Барбі? Бо споруда була рожевого кольору, поки її не перефарбували.

Фото: Александр Рудоманов

Або покоцана автостанція за спиною у Івана Франка.

Фото: Александр Рудоманов

Фото: Александр Рудоманов

Також біля автостанції знаходиться будівля колишнього готелю Тайхмана. На жаль, додаткової інформації про будівлю мені не вдалося знайти.

Фото: Александр Рудоманов

На вулиці Шевченка розташований колишній універмаг. Він виглядає закинуто та розграбовано, нещодавно там під плитами знайти кістки загиблих німецьких військових Другої світової.

Фото: Александр Рудоманов

При трасі до Рогатина стоїть храм-собор "Святих безсрібників Косми і Дам’яна" (УГКЦ). Я чув, що на території храму збереглася стара дерев'яна дзвіниця. Але ні, дзвіницю при реконструкції знесли. Сам храм не дуже цікавий.

Фото: Александр Рудоманов

На виїзді з Ходорова у сторону Поморян знаходиться костел Усіх Святих. Його звели у 1777-1779 роках. У 1825 році через поганий стан фундаменту костел на кілька років закрили, була проведена реставрація. У 1897 році добудували каплицю, провели капітальний ремонт і у 1903 році храм повторно освятили.

Фото: Александр Рудоманов

В сусідньому селі можна зайти на пагорб, де відкривається краєвид на весь Ходорів.

Фото: Александр Рудоманов

Любіть Україну та подорожуйте залізницею!

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram