Програма мікропроектів – інструмент співпраці влади і громади для досягнення спільної мети

Учора депутати Львівської обласної ради затвердили першу обласну програму на наступний рік – Програму проведення обласного конкурсу проектів місцевого розвитку у Львівській області на 2017-2020 роки (конкурс мікропроектів). Програма зафіксована, місцеві громади можуть з нею ознайомлюватися. Вона розрахована на 3 роки, і ті, хто бажає взяти участь в ній, мають можливість працювати за новими правилами вже сьогодні!

Головне – є довіра до Програми місцевих громад! Вони зрозуміли, що, маючи навіть 50 тис грн у бюджеті розвитку, можна попрацювати і залучити ще стільки ж з обласного бюджету, втіливши у життя таку бажану ідею місцевого розвитку.

Конкурс мікропроектів 2017. Народний дім с. Раденичі (Мостиський район)
Конкурс мікропроектів 2017. Народний дім с. Раденичі (Мостиський район)

Що ж таке мікропроекти?

Віє холодом з вікон у садочку? Клуб давно потребує нових крісел? ФАП у селі давно чекає ремонту? Проблему можна вирішити спільно, скориставшись можливістю власне нашого відкритого для усіх небайдужих конкурсу!

Проекти місцевого розвитку – 2018

Кожного року програма видозмінюється, удосконалюється, оскільки депутати, громадськість, науковці, виконавча гілка влади мають пропозиції, доповнення, які акумулюються обласною радою під час «круглих столів», семінарів, нарад, інтерактивних опитувань тощо.

Відтак не буде винятком і 2018 рік. Тому 25 жовтня обласна рада затвердила, так би мовити, нову редакцію Програми мікропроектів, яка відтепер називатиметься Програмою реалізації проектів місцевого розвитку. Основні новації стосуються таких розділів програми як реєстрація заявок, їх оцінка та звіт щодо реалізованих проектів. Змінюються також правила щодо небюджетного внеску громад, щоб збалансувати можливості тих чи інших територій. Також для вирівнювання вводиться індекс податкоспроможності адмінтеродиниць. Із наступного року плануємо розширити пріоритети. Наприклад, додати втілення екологічних ініціатив громад.

Проблем на базовому рівні, особливо у сільських, селищних рад та новостворених ОТГ чимало, тому за допомогою обласного бюджету, внесків спонсорів, громад ми і надалі покращуватимемо соціальну інфраструктуру.

Додам, що це проблеми, до вирішення яких ніколи раніше не доходили руки.

Плануємо, що прийом заявок цього року розпочнеться орієнтовно в першій половині грудня і триватиме до двадцятих чисел січня 2018-го, але кінцеве рішення – за конкурсною радою. Але це не забороняє вже сьогодні думати над проектами і акумулювати небюджетні ресурси.

Слід додати, що впродовж листопада заплановано проведення спеціальних навчань для потенційних конкурсантів.

Тішить, що досвід реалізації Програми мікропроектів на Львівщині вже активно починають переймати сусідні області, що свідчить про її успішність.

Мікропроекти – 2017

Враховуючи актуальність Програми та високу активність громад, в обласному бюджеті на 2017 рік було передбачено рекордну суму коштів – 70 млн грн.

За результатами експертної оцінки та, враховуючи поетапність розподілу коштів (спочатку розподіляли 60 млн грн, потім 10 млн грн), у цілому переможцями конкурсу в 2017 році стало 619 мікропроектів. На загальну суму з обласного бюджету – 69,79 млн грн.

За пріоритетами: Освітня галузь – 246 проектів на суму коштів з обласного бюджету – 26,87 млн грн; «ДНЗ» – 61 проект на 7,24 млн грн, заклади охорони здоров’я – 68 проектів на 7,92 млн грн; «Народні доми» – 69 проектів на 8,44 млн грн; «Вуличне освітлення» – 79 проектів на 8,95 млн грн; «Інші пріоритети» - 96 проектів на 10,37 млн грн.

Усього ж на участь в конкурсі 2017 року було зареєстровано 1300 мікропроектів.

Із загальної кількості переможців (619): 232 – мікропроекти підготовлені органами влади, суб’єктами громадянського суспільства – 387. Це свідчить про високу активність на місцях громадських організацій, ініціативних груп, благодійних фондів і ОСББ.

У цілому загальна вартість проектів-переможців становить 145,9 млн грн з яких: 69,8 млн грн – кошти обласного бюджету; 52,3 млн грн – місцевих бюджетів (районний, міський, сільський, селищний); 23,8 млн грн – небюджетні кошти!

Так, станом на 19 жовтня завершено усі заплановані роботи на 462 проектах. Активно проводяться будівельні роботи, частина з яких вже на стадії завершення, закуповується необхідне обладнання на 151 проекті. І лише на 6 – роботи не розпочато з низки об’єктивних причин, зокрема це проблема відсутності коштів у районному бюджеті, не підписання трансфертних договорів із районом, необхідність додаткового фінансування, отримання декларації на початок будівельних робіт тощо. Із обласного бюджету профінансовано – 52,7 млн грн.

Інтерактивна карта проектів-переможців Конкурсу мікропроектів 2017

Мікропроекти – 2011-2016

Нагадаю, що вперше програма проведення обласного конкурсу мікропроектів була розроблена та затверджена в області у 2011 році. Ідейним поштовхом до її створення став успішний вже на той час міжнародний проект «Місцевий розвиток орієнтований на громаду», що впроваджувався в області з 2008 року за підтримки ЄС та ПРООН.

Але вийти на новий рівень розподілу коштів шляхом прозорого, відкритого конкурсного відбору, відійшовши від фактичного субвенційного принципу, вдалося лише у 2016 році, затвердивши удосконалену програму проведення обласного конкурсу мікропроектів на 2016-2020 роки.

Так, за 2011-2015 роки у Львівській області в рамках Програми реалізовано 510 місцевих ініціатив, а за підсумками 2016-2017 років нам спільно вдалося реалізувати 1300 місцевих ініціатив. Хіба це не результат?!

Замість підсумків

Програма мікропроектів (місцевого розвитку) дозволяє максимально ефективно використовувати кошти, адже на кожному щаблі виконання є певний контроль, а також відповідальність громад, які вклавши свої кошти, теж мають можливість стежити за виконанням робіт на об’єктах.

Вагомим кроком до прозорості процесу розподілу бюджетних коштів стала візуалізація всіх програм та максимальна доступність мешканців області до інформаційного ресурсу, що висвітлює поетапність всіх процесів.

Програма мікропроектів уже завоювала довіру громадян та стала моделлю для інших регіональних програм у плані організації проведення конкурсного відбору заявок, кооперації ресурсів обласного бюджету, коштів громад, неурядових організацій, бізнесу у вирішенні локальних проблем та навчання широкої аудиторії в питаннях планування та проектного менеджменту.

Крім того, важливою особливістю Програми вважаємо її динамічність – швидке реагування на зміни в суспільстві та зворотній зв'язок із цільовою аудиторією.

Саме тому, впевнений, серед інших регіональних програм Програма мікропроктів є однією з найуспішніших в області і яскравим прикладом співпраці влади і громади задля досягнення спільної мети.

Маючи такий інструмент місцевого розвитку, громадою нам усе під силу!

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram