Гамбіт чи «Всьо прапало!»

Відхід з позицій на Грушевського, розблокування ОДА в тих регіонах, де ще вони були блоковані, і найголовніше – передача нелегітимній владі КМДА багатьма учасниками протестних акцій сприйнято як здача /зрада/злив Майдану.

Фото: Олександр Ганущин, КГГА

Відчуття, що це саме так, ще більше підсилилися опісля віче 16.02.2014 коли жоден з лідерів опозиції не ризикнув відкрито оприлюднити рішення Ради ВО «Майдан», яке, згідно офіційної версії легітимізувало «переформатування Майдану». З одного боку, вказана рада мала б відзвітувати про таке рішення перед Майданом. З іншого боку - відсутність Кличка, Порошенка та Луценка дає підстави в режимі by default вважати, що не всі лідери опозиції згідні із застосованими підходами. З-за цього, ситуація на Майдані розвивається дуже стрімко і не зовсім передбачувано прямо у ці хвилини. 

Розглянемо аргументи обох сторін, котрі зараз вступають у багатогодинні кілометрові дискусії під звільненими будівлями на Грушевського та соцмережах.

Здається мають абсолютну рацію ті, котрі вказують опозиції на її ж оцінку прийнятого закону та його вимоги, коли декриміналізації в обов’язковому порядку передує повернення приміщень виконавчій владі та вивільнення від барикад Грушевського. Вони (ті, хто вважаються правими у цій ситуації) ж вважають, що таким чином створена вкрай необхідна для влади перерва для «Беркуту» та Внутрішніх військ. І саме прихильники версії «Всьо прапало!» вказують на те, що ніякої декриміналізації не відбудеться і влада має для цього безліч аргументів, в основі яких є відсутність сили права. До цього всього додають знамениту тезу про «развод котят» напередодні голосування за уряд.

З іншого боку правими вважаються і ті, що вбачають у гамбіті, а саме так у шахах називають свідому жертву фігури, в тому числі задля загострення ситуації, елементи реалізації хитромудрого плану. Освяченого і навіть гарантованого міжнародною спільнотою, котрій судячи з усього добряче набрид непоступливий Янукович. Зміст такого плану мав би полягати як мінімум у двох поступках «на вимогу». Перша полягає у реальному закритті кримінальних проваджень, а друга мала б бути виявлена у парламенті у вигляді повернення до Конституції 2004 року. Така ситуація, вкупі з дефолтним станом економіки мала б примусити Януковича у подальшому до виконання бодай частини вимог Майдану.

Фото: Надано Олександром Ганущиним

Схоже на все, задля остаточних висновків залишається лише емпіричний метод. Зміст його полягає в тому, що слід дочекатися результатів вівторка 19.02.2014 у парламенті та наслідків реакції органів прокуратури та судочинства. Остання буде явно тривалішою, проте перші кроки побачимо вже з перших днів тижня.

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram