Закордонна ілюзія

Повноцінному моніторингу Чернігівського СІЗО стало на заваді недосконале законодавство. Однак Національний центр правозахисту отримав достатню кількість інформації.

Чекати адміністрацію довелося з півгодини. З’ясували, що існує проблема з вентиляцією. Задля вирішення необхідний не один мільйон гривень. Держава не надає відповідних коштів, керівництво установи звертається в різні інстанції. В камерах виникає пліснява та грибок. В’язні втрачають своє здоров’я, як за радянських часів.

Особисто ми помітили проблеми з електроізоляцією. Зазнає жорстокої критики переповненість камер. На момент нашого візиту в СІЗО перебувало чотириста в’язнів. Серед них чотири жінки, шість неповнолітніх, одинадцять довічників. Чернігівський ізолятор розрахований на триста сімдесят п’ять чоловік. Максимально в ньому без вироку людина просиділа п’ять років.

Фото: Надано автором

Орієнтуючись на іноземних колег, адміністрація Чернігівського СІЗО має подвійні стандарти. Наводять у приклад США та досвід країн Європи. Працівники американських установ вважають, що засудженого достатньо ізолювати. Питання виправлення лягає лише на його плечі. Функція працівників пенітенціарної системи лише здійснювати контроль та охорону. Однак українські працівники бідкаються на низьку зарплату. Хоча як може йти мова про підвищення виплат, якщо стоятиме задача охороняти клітку, не думаючи про тих хто в середині.

Заробітна плата інспектора ізолятора значно менша ніж конвойного національної гвардії. В результаті неукомплектований особовий склад. Додаткових незручностей приносить результат реформування. Медичні працівники не підпорядковуються СІЗО. Зроблено це заради того, щоб адміністрація не могла тиснути на медиків, щоб ті не фіксували побої в’язнів. Тепер не вистачає і медичного персоналу.

Особлива потреба в стоматологах. В ізоляторі є все необхідне обладнання та інструменти, а людини не має. Процес реформування не зовсім зрозумілий і в’язням. Якщо лікар на їхню думку надасть не достатню допомогу, всі скарги та питання будуть саме до начальника СІЗО. Зважаючи на це, минулого року адміністрація забезпечила триста вивозів в’язнів до лікарень.

Фото: Надано автором

Потрапляючи в СІЗО людина спершу потрапляє в спеціальні боксові приміщення. Обшук, реєстрація, прийом лікаря. Раз на тиждень потрапляє в’язень із пошкодженнями. Порізи або синяки. Все це фіксує лікар. Якщо необхідна більша допомога, в’язня мають відправити на обстеження.

Фото: Надано автором

Нас завірили, що бокса білять доволі часто. Хоча на стінах минулорічні записи. Така форма міжкамерного спілкування дозволяє доносити інформацію про місце перебування в’язня, про стан його справ.

В Чернігівському СІЗО знаходяться люди за антиукраїнські погляди та вчинки. За них адміністрація говорить, що після виходу з місць позбавлення волі вони стануть доброчесними громадянами. Натомість добровольців війни з російським агресором характеризуються негативно, ставлять під сумнів їхню участь в бойових діях.

Розповсюджені випадки наркотрафіку. За минулий рік зафіксовано більше шістдесяти фактів вилучення наркотиків. В цьому році вже десять. Інколи наркотики передають співробітники ізоляторів, адвокати. Знаходять їх у в’язнів після побачень та епатування. В’язні застосовують: “перекид” – заборонене перекидання предметів через стіни установи та “торпедування” – перенесення предметів в анальному отворі.

Іспанський досвід такий, що передачі та в’язнів не обшукують. Якщо людина вибрала шлях наркоманії, їй ніхто не заважає. В разі її смерті ніхто з адміністрації не відповідає. На відміну від України. Коли в разі передозуваннята та смерті, знайдуть крайнього. Хоча перевірити повністю в’язня без порушення його прав неможливо.

Фото: Надано автором

Традиційно кімнати для побачень побачень передбачають скло та телефон, працівник СІЗО контролює розмову за допомогою спеціального пристрою. Побачення надаються з дозволу слідчого або суду. Для довічників стоїть клітка, як додатковий рівень безпеки. Ранішу таку категорію в’язнів конвоювали з собакою та “маски”, так званий тюремний спецназ.

Фото: Надано автором

Якщо вам не пощастило і ви потрапили під слідство, доведеться сидіти не лише в тісній та брудній камері. Люди яких лише підозрюють у вчинені злочину в Чернігівському СІЗО можуть сидіти у напівпідвальних приміщеннях. Враховуючи погодні умови туди легко може затікати тала вода та дощ. Адміністрація завіряє, що сніг вивезуть, якщо ні то затопить їх підземні переходи. По яким в’язні переміщуються з одного корпусу в інший.

Камери господарської обслуги значно кращі за камери тих хто під слідством. Мають окремі приміщення для спання та прийому їжі. Обслуга працює на адміністрацію : електрики, рознощики, прибиральники, обслуга господарства. На слензі в’язнів: “казли”. Такі люди визнали провину , отримали термін. Та відбувають його на СІЗО. Причини різні: нечесність та боязнь інших в’язнів, або бажання звільнитися по швидше.

Фото: Надано автором

В’язні приймають душ раз на тиждень. Ходять по черзі. Час миття обмежений. В спекотну погоду адміністрація намагається водити ув’язнених на помивку частіше. Брудні речі на прання здають під час ранкової перевірки. Готується трьох разове харчування. Печеться власний хліб.

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором
Фото: Надано автором

Ув’язненні повідомляють, що порція їжі значно більше за норму. Робиться за для того, щоб їжу яку не з’їдять віддавали корм для свиней. Тобто існують підозри про нераціональне використання ресурсів. Чернігівський СІЗО вимушений тримати власне господарство задля додаткового фінансування існування установи.

Вирощується більше сорока свиней. Доглядають за ними майже двадцять засуджених. Вони отримують мінімальну заробітну плату та мають високі шанси вийти умовно-достроково.

Фото: Надано автором

Досвід деяких країн Європи такий. Заборонені передачі та грошові перекази. Ти маєш гарантовану гарячу їжу, чисту постіль, прогулянку, душ. Все інше, включно до морозива та ігрової приставки можна отримати працюючи. Однак в Україні навіть працюючи засуджені не можуть цього дозволити.

Один з прикладів є ініціатива “Лавка майстра”. Передбачалося продаж виробів місцевих колоній. Однак всеукраїнський проект занепав. Приміщення побудовані але не експлуатуються.

Далі буде.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram