ГлавнаяБлогиБлог Наталії Новак

Як столична влада роздає ордери на поселення у неіснуючі квартири

На останній сесії біля Київради було гаряче. Одні кияни зібралися захищати українську мову, інші – Гостинний двір, який остаточно “здала” під вечір провладна більшість. Та сама більшість не підтримала і представників гаражних кооперативів, які теж вийшли мітингувати. Крім того, під стіни міської ради прийшли шукати справедливості постраждалі від чергової афери з нерухомістю у столиці.  

Фото: ya-lady.net

З 2007 по 2011 роки Черновецький і Попов роздавали киянам-очередникам різних категорій ордери на поселення у будинок по вулиці Леніна 47-59 житлового масиву Бортничі у Києві. Будівництво, розпочате в 2007 році, планувалося завершити у 2009 році. Кабмін і КМДА виділили кошти на придбання понад сотні квартир у цьому буднику, в які мали заселятися ветерани війни, освітяни, медики. Але входини власникам ордерів досі не пощастило відсвяткувати.

На всі свої запити ошукані кияни отримують відписки від столичної влади і забудовника, де кожного разу дата здачі довгобуду в експлуатацію зсувається на півроку чи рік. І не відомо, чи дочекаються новосілля “ощасливлені” примарними квартирами ветерани.

Нещодавно під час засідання Комітету економічних реформ Президент влаштував показовий прочухан голові КМДА з приводу довгобудів.  

"Попов, в Києві довгобудів не повинно бути. Це столиця, зрозуміло?", - сказав Віктор Янукович.  

Поговорили – на тому і розійшлися.

Загалом на сьогодні в Києві існує 50 довгобудів, на яких роботи завмерли кілька років тому. Це понад 12 тис. квартир. Тисячі ошуканих сімей. І все це не без участі влади, яка фактично дозволила масштабне «кидалово» на ринку житлової забудови. Де-юре органам влади забороняється втручатися у роботу забудовників. Але якби було бажання, недосконалість законодавства можна було б виправити і місцева влада могла б спокійно контролювати будівництво, в усякому разі тих об’єктів, які вона безпосередньо фінансує з бюджету.

Але найголовніше, що ордери на квартири, урочисто вручені Поповим і Черновецьким на свято Перемоги, професійні свята медиків і освітян – це ерзац-документ, простіше кажучи - фальшивка. За законом орден на поселення дійсний протягом 30 днів. Влада поставила “галочку” – кошти з бюджету освоєні, а те, що люди роками продовжують скитатися по зйомник квартирах з папірцем в шухляді, – це, мовляв, не наш клопіт.

Причому в порушення житлового законодавства на підставі цих ордерів на поселення у будинок по вулиці Леніна 47-59 у Бортничах деякі люди були зняті з квартирного обліку і їх квартирні справи закриті.

Мы рассчитываем, что со следующего года заработает уже программа, которая будет как бы наполнять эти 2 программы (программу ипотечного кредитования и программу "30 на 70") индустриальным жильем

В Україні сфера нерухомості вже давно нагадує лотерею. Не встигли вирити котлован – а вже повсюди оголошення про продаж квартири в майбутньому “міні-раї” зі скла і бетону. Будівельні афери відбуваються на тільки на початковій стадії будівництва. І навіть  нібито благополучна компанія не може повністю гарантувати здачі будинку в призначені терміни. І механізму захисту людей, які вкладають свої кошти, і залишаються ошуканими, просто не існує.

Можна було б штрафувати забудовників через зволікання при будівництві і не дотримання терміну здачі будинку в експлуатацію або зобов’язати забудовників продавати тільки готові квартири. Але такі законодавчі норми ніхто не поспішає прописувати через потужне лобі забудовників у парламенті. Тому і маємо еліта-центри, довгобуди і безкінечні будівельні афери.

Наталія Новак Наталія Новак , Народний депутат України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram