ГлавнаяБлогиБлог Миколи Томенко

Влада заборонить соціологію в Україні?

Кілька слів про ще одну неприємну історію: останнім часом в Україні не оприлюднюються результати соціологічних досліджень. Я не беру до уваги фейкову «соціологію» структур, які не проводять дослідження, а просто малюють неіснуючі цифри, які вигідні партіям, що їм за це платять.

Так от: протягом останніх кількох місяців жодна серйозна соціологічна компанія не оприлюднила бодай традиційного рейтингового опитування, не кажучи вже про фундаментальні дослідження настроїв громадян у різних сферах життя.

Те, що замовлення на опитування існують, це абсолютно очевидно. Більше того, нещодавно Адміністрація Президента замовила достатньо велике електоральне опитування, яке було проведено в усіх областях України на предмет оцінки діяльності місцевої влади, нинішніх народних депутатів та ймовірних кандидатів у виборчих округах. Виникає питання: чому ж у пресі не оприлюднили результати цього опитування?

Очевидно, підтвердилось те, що ставлення до нинішньої влади (як центральної, так і місцевої) не просто погане, воно – безнадійне. Саме тому вимога замовника і полягала у тому, щоб дослідження провести, але його результати не оприлюднювати.

Не знаю, чи замовляє дослідження настроїв громадян опозиція, але, судячи з того, що було би чим хвалитися, то хвалились би, - хвалитися їй теж немає чим…

Отож, виникла парадоксальна ситуація: результати соціологічних досліджень стають небезпечними для влади. Сподіваюсь, незважаючи на таку тенденцію, українська влада не додумається заборонити соціологію як ворожу науку.

Микола Томенко Микола Томенко , Лідер Громадського руху "Рідна країна", доктор політичних наук
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram