Що призвело до вбивства міліціонера?

Що насправді відбулося в Смілі з Василем Врадієм? Що призвело до страшної трагедії, через яку загинуло двоє людей? Аби з’ясувати це, потрібно дати відповідь на низку запитань, які виникають при знайомстві зі справою.

Спочатку з’ясуємо факти.Травень 2012 року, за твердженням Василя Врадія, його катували міліціонери зі Смілянського міського відділку МВС України.

Грудень 2012 року прокуратура порушує кримінальну справа за фактом катувань.

Червень 2013 Врадій зникає, перед цим повідомивши брата, що його викликають до відділку міліції.

18 червня міським відділом міліції розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство).

Далі, як слідує з офіційної публікації МВС України в Черкаській області: «Нагадаємо, що винуватець у смерті правоохоронця раніше підозрювався в злочинах проти власності, зокрема, йому було оголошено про підозру у скоєнні крадіжки. У зв'язку з цим на початку липня він був запрошений до міськвідділу міліції для дачі пояснень з цього приводу. Чоловік прибув у встановлений час, поговорив зі слідчим, після чого був відпущений додому».

11 липня прокуратура Черкаської області бере справу до свого провадження.

13 липня стається трагедія за участю Василя Врадія та міліціонерів.

Перше питання, яке виникає – чому Василь Врадій, який вважався зниклим з 18 червня, та активно розшукувався міліцією та прокуратурою, на початку липня прийшов до міліції, і про це не була повідомлена прокуратура та родичі Врадія?

Питання друге – чому після того, як працівники смілянського райвідділу були звинувачені у катуваннях, справа про злочин проти власності, до якої міг бути причетний Врадій, велася представниками цього ж райвідділу? Чому справу не передали до іншого відділку для забезпечення неупередженості розслідування?

В якому статусі Врадія запросили до відділку міліції? В повідомленні МВС України в Черкаській області йдеться, що його повідомили про підозру у скоєнні крадіжки, і що «На початку липня він був запрошений до міськвідділу міліції для дачі пояснень з цього приводу». Чи був присутній при цій розмові адвокат? Про що йшла розмова, і чим вона скінчилась?

Чи правда, що в затриманні Врадія брав участь один з міліціонерів, яких він звинувачував у катуваннях?

Що сталося під час «з’ясування обставин» між Врадієм та міліціонерами? Адже вони мали лише переконатися, що Врадій це Врадій, і він живий.

Що потрібно зробити з людиною зі здоровою психікою (іншого не доведено), щоб вона кинулась з ножем на міліціонерів, та вбила одного з них? А потім встромила собі в груди викрутку? (якщо це дійсно зробив сам Врадій).

Історія, яка трапилась – трагічна. Тому, перш за все, потрібно зробити, щоб такого не повторилось. Тому я сподіваюсь на об’єктивне розслідування та оприлюднення його результатів.

Марина Говорухіна Марина Говорухіна , PR-менеджер Української Гельсінської спілки з прав людини, член правління Центру інформації про права людини
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram