ГлавнаяБлогиБлог Марії Осипчук

Топ-5 аргументів - чому варто створити ОСББ

За мою практику створення та супроводження діяльності ОСББ (майже три роки), найчастіше я чула питання - “Навіщо нам це потрібно?”. Спочатку я відповідала, що ОСББ допомагає об’єднуватися, спільно вирішувати питання, але такими відповідями мені навряд чи вдавалося розвіяти сумніви тих, хто не був упевнений у необхідності існування ОСББ.У підсумку я виділила для себе 5 основних аргументів, чому життя у багатоквартирному будинку неможливе без створення ОСББ.

Фото: telekomza.ru

Аргумент № 1: Саме за допомогою ОСББ я можу контролювати використання коштів, які щомісячно сплачую за утримання багатоквартирного будинку та його прибудинкової території.

Сучасні умови вимагають від нас вкладання великого обсягу сил та часу в роботу, яка приносить кошти для забезпечення нормальних умов для життя. Особисто я приділяю доволі багато життєвого часу своїй роботі і не готова бездумно віддавати отримані гроші обслуговуючій або іншій організації, у прозорості та якості діяльності якої не впевнена. Власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками всього багатоквартирного будинку. І саме ми - співвласники будинку, маємо право і зобов’язані контролювати, куди спрямовуються та як використовуються наші гроші.

Залежно від розміру багатоквартирного будинку загальна сума щомісячних внесків та платежів може складати від 5000 гривень. На це впливає площа будинку та затверджений внесок на його утримання або встановлений для обслуговуючої організації тарифу.

Якщо в будинку створено ОСББ, співвласники мають можливість у будь-який момент отримати інформацію щодо фінансового стану об’єднання, а правління ОСББ зобов’язане щорічно звітувати перед співвласниками за використання коштів та утримання будинку.

У випадку, якщо будинком опікується обслуговуюча організація, то отримуючи від співвласників гроші на утримання будинку вона використовує їх на власний розсуд та не завжди обирає варіанти, які є дійсно найкращими.

Створивши ОСББ, ми отримуємо можливість контролювати використання грошей. Після створення об’єднання не обов’язково починати самостійне утримання будинку, можна продовжувати співпрацювати з обслуговуючою організацією, але на зовсім інших умовах: акумулювати кошти співвласників на рахунку ОСББ, а роботу обслуговуючої організації оплачувати на підставі щомісячних актів виконаних робіт. У такому випадку ви дійсно будете знати, за що платите, та зможете контролювати якість наданих послуг.

Аргумент № 2: ОСББ дозволяє вільно обирати, що і як робити для забезпечення належного утримання будинку.

В Україні зараз не існує форми управління багатоквартирним будинком, яка була б простіша та зрозуміліша за ОСББ. Створивши ОСББ ми маємо можливість скликати загальні збори та спільно вирішувати питання, пов’язані з управлінням будинком: від затвердження правил проживання до встановлення кошторису на його утримання.

До створення ОСББ ми фактично не можемо вплинути на те, хто і як буде обслуговувати будинок. Тому якість наданих послуг зазвичай дуже далека від стандартів.

Саме після створення ОСББ ми не тільки отримуємо можливість вирішити, що і яким чином робити для утримання будинку, а й можемо самостійно встановлювати кошторис на його утримання та визначати розмір і перелік внесків, які ми готові платити для забезпечення належного стану будинку.

Якщо виникне ситуація, коли співвласники не готові платити за утримання будинку нічого - вони мають право прийняти таке рішення та спостерігати, як їхня власність - багатоквартирний будинок - знищується під впливом безжального часу.

Аргумент № 3: ОСББ дозволяє контролювати та зменшувати обсяг споживання комунальних послуг.

Незалежно від того, наскільки добре ви розбираєтеся в екологічних питаннях, слід визнати, що з кожним днем діяльність людини негативно впливає на стан Землі. Якщо вас не хвилює екологія та майбутнє планети, то я впевнена, що ви обурюєтесь, коли отримуєте величезні суми у платіжках на оплату вартості спожитих комунальних послуг.

Коли в будинку створено ОСББ, ми можемо насамперед отримувати повну та достовірну інформацію про те, скільки послуг споживаємо, чи є в нашому будинку втрати через зношеність інженерних комунікацій тощо. Встановивши обсяги споживання комунальних послуг та виявивши, які є технічні проблеми в нашому будинку, ми можемо спланувати, яким чином вирішити виявлені негаразди, та зробити будинок ефективнішим. Наприклад, будинки, у яких створені ОСББ, можуть як брати участь в державних та місцевих програмах підтримки, так і претендувати на отримання фінансування від донорів, залучення кредитів тощо. Зразковим можна назвати досвід ОСББ різних міст України, які за допомогою програм підтримки енергоефективності змогли отримати майже 70 % відшкодування вартості обладнання та робіт з термомодернізації будинку.

Аргумент № 4: ОСББ дозволяє економити власні гроші.

У першу чергу, створивши ОСББ, доцільно провести аудит будинку, виявити, які є технічні проблеми, та визначити, які роботи та послуги необхідні для його утримання в належному стані. Зазвичай, коли співвласники відмовляються від ЖЕКу та створюють ОСББ, вони бачать, що велика кількість робіт, на які раніше витрачалися їхні кошти, насправді взагалі не потрібні будинку, а ті, яких він дійсно потребує, можна отримувати вдвічі або втричі дешевше, ніж це було за часів ЖЕКу.

Крім того, у випадку, якщо будинком опікується обслуговуюча організація, з суми отриманих від співвласників коштів за утримання така організація має сплатити в середньому 20-25 % податків. За рахунок залишку коштів обслуговуюча організація має оплатити вивіз побутових відходів, освітлення місць загального користування, електроенергію для роботи ліфтів тощо. Якщо формою управління будинком є ОСББ, як неприбуткова організація воно звільнено від сплати податків. Виходить, створивши ОСББ, ми одразу економимо 20-25 % від суми внесків на утримання будинку та можемо їх використати на покращення його стану.

Окремої уваги заслуговує те, що в ОСББ ми самостійно вирішуємо, скільки і за що ми готові платити. Отже, ми вправі як зменшити, так і збільшити вартість утримання будинку, обравши для себе найоптимальніший варіант.

Аргумент № 5: Створивши ОСББ, неодмінно починаєш контролювати діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування і брати активну участь у вирішенні важливих для свого міста питань.

Мій досвід спілкування з людьми, які створюють ОСББ, підтверджує, що після створення об’єднання неможливо зупинитися. Розпочавши процес створення ОСББ будь-яка людина, незалежно від роду своєї професійної діяльності, починає добре розумітися і в юридичних, і в бухгалтерських, і в інженерних питаннях. Така людина вже не може зупинитися і починає розбиратися в особливостях роботи органів влади та місцевого самоврядування, у розподілі бюджетних коштів.

За допомогою ОСББ в людей відкриваються очі на те, як і куди використовуються кошти з місцевих бюджетів, яким чином і куди зникають наші гроші, а також, де ми можемо і повинні економити.

Голови та члени правлінь ОСББ активно контролюють та співпрацюють з місцевою владою, захищають права співвласників багатоквартирного будинку та не бояться самостійно захищати себе від будь-яких незаконних дій.

Наостанок хочу сказати, що найголовніше в ОСББ - можливість повноцінно реалізовувати права співвласників багатоквартирного будинку. Саме усвідомлення себе господарем дає сили утримувати будинок в надзвичайному стані, оскільки приходить розуміння, що це величезний актив та інвестиція, яку необхідно зберегти для своїх дітей та онуків. Будинки, в яких створено ОСББ та організовано належне утримання, набагато привабливіші для покупців.

Отже, якщо ми хочемо, щоб всі мріяли жити в нашому будинку - час створювати ОСББ та брати на себе відповідальність!

Марія Осипчук Марія Осипчук , Аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram