ГлавнаяБлогиБлог Леоніда Ємця

Закон суворий, але це закон

Навіть для влади.

Вимушений на засіданні ПАРЄ ще й реагувати на заяви, які звучать в українському Парламенті.

Так, щодо судової реформи головою фракції БПП Юрієм Луценко було озвучено про консенсус, який полягає в тому, що Парламенту залишать право висловлювати недовіру Генеральному прокурору. І що Президент відкличе свій законопроект та моментально внесе новий (корегований), і Верховна Рада ще на цьому тиждні відправить його знову до Конституційного суду.

Фото: apostrophe.com.ua

По-перше: недовіра генеральному Прокурору, звичайно, важлива позиція, але навіть не основна в судовій реформі. Наприклад, перезавантаження Конституційного суду (того де все ще працють ті, хто подарував Януковичу Конституцію 1996 року) - не менш важлива позиція. Як і ліквідація господарського і адміністративних судів.

А по-друге: отак просто відкликати і перевнести не вийде. Ну немає такого права тепер у Президента.

Згідно з Конституцією і Законом "Про регламент ВР" та відповідно до рішення Конституційного Суду, лише Парламент може своїм рішенням відкликати з Конституційного суду законопроект (і, між іншим, лише один раз).

Ось вам цитата: "Ст 144, п. 5 - Постанову про відкликання свого звернення Верховна Рада приймає більшістю голосів народних депутатів від її конституційного складу без окремого включення питання про її розгляд до порядку денного сесії Верховної Ради. Щодо конкретного законопроекту це питання у Верховній Раді може порушуватися лише один раз".

Після чого Конституційний суд має прийняти ухвалу, надіслати її офіційно до Парламенту, а Голова ВР має зробити повідомлення на пленарному засіданні.

І лише після цього Президент може надіслати новий текст законопроекту, який реєструється належним чином, до того ж 14 днів даються на внесення альтернативних законопроектів. Які є, і про це було повідомлено сьогодні "Народним Фронтом" та Радикальною партією.

З урахуванням всього цього, загалом я розпочатий процес дискусії категорично вітаю. Обіцяю одразу, як повернусь з ПАРЕ, включитись в напрацювання єдиного узгодженого законопроекту і зробити все для прийняття його Парламентом в найкоротші строки.

У випадку, якщо ж мене не дочекаються, буду звертатись до колег задіяти норму регламенту, яку щойно так педантично дотримався Парламент по Кривому Рогу. А саме, у зв'язку з грубим порушенням регламенту, вимагатиму від спікера усунути такі порушення і не направляти законопроект до КС.

Леонід Ємець Леонід Ємець , Народний депутат України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram