ГлавнаяБлоги

Що пропонують народні депутати перед засіданням Ради 28 січня

Ручні недозакони 16 січня для усіх стали несподіванкою. Завтра депутати збираються на позачергову сесію, тож варто час від часу зазирати на сайт Верховної Ради та дивитись, що було внесено. Причому порядок денний після 16 січня вже мало кого хвилює, тому потрібно переглядати абсолютно все, що внесено до сесійної зали.

Фото: Макс Левин

Скасування диктаторського пакету

Зараз існує вже 13 законопроектів, які скеровані на скасування різної кількості недозаконів. Першою відреагувала група позафракційних депутатів, які хочуть позбутись 8 із 10 творінь лічильної комісії Олійника, залишаючи чинними 722-VII (порушення під час футбольних матчів) та 723-VII (автоматична фіксація порушень на дорозі та відповідальність за них). Згодом такі ж пропозиції внесли регіонал Рудьковський та позафракційний Дерев’янко.

Ще перед вихідними регіонал Атрошенко запропонував скасувати лише два «рукотворства» - це найбільш суворі 721-VII (про судоустрій та статус суддів) та 725-VII (про заочне кримінальне провадження). Тоді ж уся фракція ВО «Свобода» внесла м’яко кажучи дивний як для опозиції варіант – скасувати усе, крім 722-VII, 723-VII та 731-VII (колєсніченківські зміни в закон про амністію).

Окрім цього, існують ще сьогоднішні пропозиції від опозиційних депутатів Ємця та Петренка, тексти яких поки що не залиті на сайт ВРУ. Відомо лише, що депутат Петренко серед іншого точно хоче скасувати 722-VII, 723-VII, 726-VII (зміни в регламент Ради) , 727-VII (звільнення від ПДВ імпорту природнього газу) та двійку «антифашистських» 728-VII (осквернення пам’ятників) та 729-VII (заперечення фашизму) - на кожен з цих законів він вніс окремий законопроект для скасування. Тобто наразі пропозицій анулювати ті чи інші недозакони якось аж занадто багато, але водночас жодна з них не передбачає цілісного скасування усього пакету.

Вопрос отмены законов, которые не воспринимает общество, может и должен быть решен правовым путем. Эти законы содержат ряд дискриминационных, непропорциональных норм, норм, которые не содержат юридической определенности

— Марина Ставнийчук, советник президента

Майданівцям пільги, журналістам захист, беркут у забуття

Ударівець Карпунцов хоче захистити журналістів та пропонує жорсткі санкції для правоохоронців та службових осіб, якщо вони заподіють журналістам шкоду – в залежності від обставин від 3 до 15 років позбавлення волі. Також депутат пропонує зарахувати журналістів та їх родичів до суб'єктів, на яких розповсюджується закон "Про державний захист працівників суду та правоохоронних органів".

Інший депутат УДАРу Паламарчук вніс два законопроекти. Один передбачає кільканадцять пільг постраждалим учасникам Євромайдану. А згідно з другим, лише Верховна Рада може формувати підрозділи спецпризначенців чи-то міліції, чи-то внутрішніх військ.

Регіонал Рудьковський обмежився порадами для уряду. Його проект Постанови ВРУ рекомендує Азарову розпустити «беркут» та заборонити міліції застосовувати вогнепальну (та іншу стрілецьку) зброю, сльозогінний газ, світло-шумові гранати та водомети під час забезпечення громадського порядку при проведенні мирних зборів.

Регіонал радить Януковичу

Ще одна рекомендаційна постанова ВРУ авторства Рудьковського скерована до Януковича. Ціна та вага її більше ніж символічні. Регіонал радить Президенту призначити позачергові вибори Ради, але увага!.. після переходу до парламентсько-президентської форми правління та запровадження адміністративної реформи. І геть «нокдауном» йде пропозиція провести тоді не лише парламентські вибори, а й місцеві.

Санкції для органів влади, амністія для майданівців

Позафракційний депутат Дерев’янко вніс дві пропозиції щодо злочинних дій влади. По-перше, прописав процедуру прийняття рішення Конституційним Судом щодо визнання неконституційними дії органів влади. По-друге, пропонує запровадити санкцію (позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років) за перевищення владних або службових повноважень, якщо вони були направлені проти учасників мирних зібрань громадян.

Окрім цього опозиційний депутат Ємець та той самий Дерев’янко внесли дві пропозиції нового амністійного закону. Першого ще немає на сайті Ради, а другий, схоже, стосується не лише майданівців, адже містить досить загальне формулювання: «за умови, що ці злочини пов’язані з масовими акціями протесту».

Особливий період - це не надзвичайний стан?

Зрозуміло, що надзвичайний стан, який має пройти через ВРУ, вони будуть подавати «з руки». Натомість маємо дещо інше – особливий період. Уряд вніс пропозицію декількох змін до Закону "Про функціонування єдиної транспортної системи України в особливий період". Самі по собі зміни не дуже кардинальні. Додано визначення деяких термінів та змінено завдання транспортної системи на особливий період – потреби Збройних Сил поступаються місцем задоволенню потреб національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування. Однак варто пам’ятати, що за визначенням:

Особливий період - це період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов'язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Зараз потрібно зберігати спокій та ретельно перевіряти усю інформацію щодо різного типу мобілізації силовиків. Навіщо уряд взявся за ці зміни – потрібен коментар фахівців.

Це огляд станом на 17:30 понеділка. Скоріш за все депутати будуть вносити ще щось, тому варто чатувати і за потреби одразу ж бити в набат. Тому журналісти та активісти запрошуються на сайт Верховної Ради.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram