ГлавнаяБлоги

Зранку на навчання, а ввечері грузити вагони!

Про корупцію у стінах український університетів говорять дуже часто. Мало що змінюється, але написати про її засилля не упустить шансу жодна газета. Натомість набагато менше уваги приділяється процесу легалізації цієї самої корупції – коли вчорашні хабарі перетворюються на цілком легальні прейскуранти.

Вже декілька років поспіль МОН та уряд, незалежно від політичного забарвлення, намагається розширити перелік платних послуг, які можуть надавати навчальні заклади, в тому числі й університети. За Вакарчука студенти протестами відбили спробу дозволити університетам брати гроші за пропущені заняття, за користування Інтернетом, бібліотекою чи спортзалами. Згодом довелось воювати і з Табачником, який повторив намагання попередника.

Фото: Макс Левін

Нестримне бажання перекласти витрати з державного бюджету на плечі студентів та їх батьків нікуди не зникло. Сьогодні МОН виніс на обговорення черговий проект змін до переліку платних послуг. Ні-ні, там є і корисні пункти про впровадження дистанційного навчання чи веб-розробок, але більшість змін стосується геть не цього.

Навіщо університетам дозволяти заробляти на:

  • виконанні вантажно-розвантажувальних робіт;
  • наданні місць для зберігання обладнання, майна, інших цінностей, що належать іншим юридичним або фізичним особам;
  • перевезенні вантажів спеціальними транспортними засобами, включаючи морські, річкові та повітряні судна, окремих пасажирів або організованих груп населення;
  • виконанні авіаційних робіт в межах території України і за кордоном в установленому законодавством порядку;
  • надання у користування місць для зберігання транспортних засобів, зокрема, пристаней, причалів, аеродромів, місць для стоянки автомобілів;
  • розроблення, впровадження та обслуговування проектів мультимедійних аудиторій, конференц-залів, Інтернет-кафе тощо.

Особливо потішив дозвіл здавати будь-яке майно в короткострокову оренду з приписом коли це не погіршує умов навчання або соціально-побутових умов осіб, які навчаються або працюють у відповідному навчальному закладі. Я вже бачу, як усілякі секти та гуртки орендують культурні центри, їдальні займають різноманітні банкети, а університетські автопарки працюють десь у якогось перевізника. І доведіть, що це погіршує соціально-побутові умови! Це ж смішно, бо такі нововведення та постійні дірки у бюджеті самі по собі погіршують соціально-побутові умови викладачів та студентів.

Йдеш по вулиці, а над дверима університету вивіска банку чи туристичної агенції, чи ще когось. Хтось скаже: «Але ж університетам треба заробляти гроші!». Саме так! Але заробіток мусить бути пов'язаний з безпосередніми і першочерговими завданнями університетів - наукою та навчанням. Натомість зараз виходить замкнуте коло. Університети недоотримують фінансування і вимушені роздавати направо й наліво своє майно, перетворюючись на звичайнісінькі базари.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram