ГлавнаяБлогиБлог Геннадія Ткачука

Уряд хоче дискредитувати благодійність

Цей коротенький законопроект пропонує п’ять новацій:

1) виключення із видів благодійної діяльності право на проведення не грошових лотерей;

2) необхідність нотаріального посвідчення письмового договору про благодійну пожертву валютних цінностей на суму, яка перевищує 850 грн.;

3) надання можливості благодійникам встановлювати сервітути земельних ділянок або іншого нерухомого майна на користь благодійних організацій не лише за умови їх використання для цілей благодійної діяльності;

4) скасування можливості зазначення в заповіті установчого акту благодійної установи;

5) розширення переліку осіб, які можуть подати позов щодо припинення благодійної організації.

З пояснювальної записки до законопроекту можна дізнатися, що його розробили на виконання доручення Кабміну України від 13 травня 2013 до доручення Президента України від 01 лютого 2013 року № 1-1/253 стосовно вдосконалення законодавчого регулювання благодійної діяльності. Проте, це чергове «покращення» зовсім не схоже на вдосконалення – воно лише створює нові перешкоди для залучення благодійних пожертв. Наприклад, через необхідність нотаріального посвідчення договорів про пожертву, благодійникам та одержувачам пожертв доведеться витрачати більше часу та грошей.

Запропоноване «покращання» стосується не лише благодійних, а й громадських організацій, котрі існують завдяки благодійних пожертвам. Ускладнення процедури пожертвувань попросту позбавить їх значної кількості джерел надходжень, адже не в кожного благодійника є час і можливості кожного разу йти до нотаріуса, особливо це незручно у випадку коли благодійник знаходиться в іншому місті або взагалі поза межами України.

«Вдосконалення» благодійної діяльності тепер надає можливість будь-якій «зацікавленій особі» подати позов щодо припинення благодійної організації. Наприклад, цим правом можуть скористатися податківці за наявності найменшого порушення, чи інші перевіряючі органи.

Досить дивною виглядає норма закону, яка надає можливість використовувати сервітути земельних ділянок та нерухомості не лише для цілей благодійної діяльності. Така свобода вибору умов сервітуту створює можливість для використання благодійних організацій і фондів в корупційних схемах.

На мою думку, цей законопроект не спрямований на удосконалення законодавчого регулювання благодійної діяльності, навпаки, він лише ускладнює та зарегульовує її, до того ж, надає можливість використовувати благодійні організації в сумнівних схемах, що, врешті-решт може дискредитувати благодійну справу.

Геннадій Ткачук Геннадій Ткачук , Народний депутат України, "УДАР"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram