ГлавнаяБлогиДайджест прессы

Про законопроект щодо ГМО

Я трохи оговталась і накатала про законопроект.

Отже, згідно нового законопроекту "про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони використання генетично модифікованих організмів" забороняється все ГМО, крім науково-дослідних цілей. ГМО рослини заборонені будь-які, а також забороняється ввезення харчових продуктів, косметичних засобів, лікарських засобів, кормових добавок, ветеринарних та мікробіологічних препаратів, які містять ГМО або отримані з їх використанням, для безпосереднього вживання за призначенням.

Що це означає. Викреслюєм рекомбінантні вакцини, гормони (інсулін, глюкагон, гормон росту, гонадотропін, фолікулостимулюючий гормон), плазміноген, інтерферон. Викреслюємо також всі рестрикційні ензими для біотехнології, терапевтичні моноклональні антитіла проти лімфом, артриту, раку грудей, астми і склерозу і діагностичні антитіла для діагностики сніду і всі інші для ELISA і вестерн-блоти. Викреслюєм також рібофлавін, він же вітамін В2 з косметики і добавок тваринам, разом з ним біотін і вітамін С. Купа аміно- і органічних кислот, які виробляються генетично-модифікованими бактеріями викреслені. Антибіотики пеніцилін, фефалоспорін, цефаміцин. Протипухлинні агенти - антрацикліни і епотілони. Набридло перераховувати. Знайдіть це все тут самі і викресліть всі здобудки людства.

Викресліть також всі стійкі до шкідників і гербіцидів кукурудзу, рапс і сою - трансгени першого покоління, заради боротьби з якими це все і затівається. Припустим, без них можна обійтись. Поки що.

Викресліть всі власні наукові розробки, тобто ввіз будь-яких рекомбінантних плазмід. Бо дозвіл на ввіз дається для науково-дослідних робіт, але зовсім не для технологічної розробки. Біотехнологію, як науку, в Україні можна викреслити взагалі. А свого часу саме українська біотехнологічна наука дала потужних науковців для всього світу.

Викресліть всі майбутні ГМО, навіть якщо вони будуть корисні для споживача - будуть мати більший вміст вітамінів, мати кращі смакові характеристики, тощо. Викресліть всі ГМО нового покоління, яке буде стійде до посухи, мати більшу врожайність, розмір плода. Використання нових технологій на кшали CRISP та TALEN - забудьте. Вони будуть десь там, тільки не в Україні.

Все. Викреслили? Що тепер у нас залишиться. Дивимось пояснювальну записку.

"Нормативно-правова база у сфері регулювання ГМО має відповідати вимогам статті 3 Конституції України, відповідно до якої людина, її життя і здоров’я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю." - саме через це ми викреслили купу ліків і медичні діагностичні препарати?

"не можна водночас не враховувати результати незалежних досліджень, які доводять, що ГМО призводять до онкологічних захворювань, безпліддя, алергії, токсикозів, смертності і захворюваності новонароджених, генетичних каліцтв, зменшення чисельності та зникнення багатьох видів тварин та рослин, руйнації біосфери. Безпечність впливу ГМО на здоров’я людини та живі організми не підтверджена наукою. " -

Наука не знає ЖОДНИХ прикладів, коли б ГМО призводили до вищезгаданих ефектів. Це виключно брехливе твердження, яке розраховане на те, що народ України тупе бидло, яке готове заковтнути будь-який популістичний аргумент.

"Пріоритетним напрямом правового регулювання відносин щодо використання ГМО полягає в неможливості повного виключення ризику, але, як правило, заборона є єдиним правильним рішенням за умови відсутності абсолютної впевненості в безпеці продовольства для людей та біорізноманіття." - під цей аргумент треба заборонити абсолютно все.

"Також даний Законопроект відповідає статті 3 Конституції України, відповідно до якої людина, її життя, здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю та статті 16 Основного Закону, згідно з якою забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, …, збереження генофонду українського народу є обов’язком держави." - генофонд українського народу яким боком? Заборона на лікування трансгенними препаратами його трошки "оздоровить", чи як?

Реалізація ГМ-free сільського господарства можлива тільки одним єдиним способом. Агрофірми самі, без законів і підказок, вирощують продукцію, яка буде на їхній погляд більш конкурентноздатна. Вони самі проводять моніторинг, сертифікацію і вирощують без ГМО, якщо вважають, що на таку продукцію є попит.

Будь-яка регуляція - це катастрофа і відкидає Україну в минуле сторіччя, наглухо закриваючи двері в майбутнє.

Спекуляція брехливими і популістичними аргументами - це просто підла і цинічна маніпуляція громадською думкою. Особливо прикро, що в співаторах законопроекту людина з навколобіологічною освітою.

Я сподіваюсь, що депутати схаменуться, а громадськість не дасть ввести себе в оману.

Статтю вперше опубліковано на http://progenes.livejournal.com/272224.html

Дайджест прессы Дайджест прессы , Самые важные тексты и новости, которые нельзя пропустить
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram