ГлавнаяБлогиБлог Романа Ніцовича

Новий Рік без газових "сюрпризів"?

Цього разу українцям може пощастити, адже чи не вперше питання поставок російського газу не стоїть так гостро на порядку денному. Іншими словами, окрім бюджетного процесу, наближення Нового Року не принесе "сюрпризів" у вигляді чергової газової кризи.

Фото: EPA/UPG

Як і очікувалося, після того, як було вичерпано весь обсяг передоплати за газ, "Газпром" припинив постачання. Водночас, російський монополіст не втрачає нагоди продати додаткові обсяги газу Україні. Вже традиційно у Москві завели мантру про недостатні обсяги газу, накопиченого Україною у сховищах, що нібито створює ризики для його транзиту до ЄС.В українському уряді та "Нафтогазі" такі твердження спростовують. Потреби в закупівлі російського газу немає, запаси у сховищах є достатніми, щоб пройти зимовий сезон. Чи дійсно це так? Щоб упевнитися, поглянемо на динаміку закачки та відбору газу зі сховищ, яку в оперативному режимі оновлює оператор нашої ГТС – "Укртрансгаз".

Джерело: http://utg.ua/live/

Як бачимо, поточного року ситуація краща, ніж у 2014-му. Наприклад, минулоріч на кінець листопада у сховищах було 14-14,1 млрд. кубометрів газу, цього року – 16,3-16,4 млрд. кубометрів, тобто щонайменше на 2 млрд. кубометрів більше.

Крім того, ситуація краща за рахунок нижчих темпів відбору газу – цьому сприяє зниження споживання (як промисловістю, так і населенням), а також менш холодний початок зими.

Джерело: http://utg.ua/live/

Додатковий фактор, який дозволяє впевнено говорити про проходження опалювального сезону, це реверсні поставки газу з Європи. Саме за їх рахунок "Нафтогаз" планує утримувати сталі показники запасів газу (на випадок різкого похолодання) і торгуватися із "Газпромом" про умови поставок наступного року. За прогнозами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, вже у І кварталі 2016 року ціна російського газу може знизитись до 210 дол. за тис. кубометрів.

Водночас, перешкодою для реверсних постачань залишаються брак оборотних коштів у "Нафтогазу" та заблокований "великий реверс" через Словаччину. Перша проблема майже подолана за рахунок цільових кредитів та виходу "Нафтогазу" на прибутковість (за підсумками 9 місяців року). Друге питання необхідно вирішувати спільно із Єврокомісією та словацьким газовим оператором, і це тривалий процес.

Чому це так важливо? Тому що повноцінний реверсний потік газу дозволить Україні стати повністю незалежною від "Газпрому" як газового "кийка", який Кремль любить застосовувати. При цьому, не можна виключати сценарію, коли росіяни вирішать повністю перекрити газ. Наприклад, в якості "помсти" за енергоблокаду Криму. Навіть якщо Україна не купує російського газу, Москва може припинити його транзит нашою територією.

До такої загрози в Україні готові: в уряді схвалено план дій на випадок різного роду надзвичайних ситуацій у постачанні газу, який відповідає вимогам ЄС. Технічно це також вирішується: в 2009-му, у розпал "газової війни", Києву вже доводилося "розвертати" ГТС у напрямку із заходу на схід, а також додатково надавати аварійну допомогу сусіднім країнам-членам ЄС.

Але ймовірність того, що росіяни підуть на такий ризик, низька. Надто високими є репутаційні втрати, особливо коли Єврокомісія готова винести вердикт у антимонопольній справ проти "Газпрому", а проект "Турецький потік" остаточно поховано.

Таким чином, контроль за запасами газу і підтримка з боку Брюсселя – найкраща запорука того, що "Газпром" і його кремлівські акціонери утримаються від створення різноманітних кризових ситуацій "під ялинку". Втім, в умовах гібридної війни до подібних "сюрпризів" потрібно бути завжди готовими.

Роман Ніцович Роман Ніцович , директор з досліджень аналітичного центру DiXi Group
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram