Тенденції роботи “законоІгноруючого” органу державної влади

Робота народних депутатів під час чергової сесії Верховної Ради України відзначились системними порушеннями Регламенту. Сьогодні Регламент припинив бути джерелом права, а його норми перестали діяти, оскільки втратили свою обов’язкову силу через те, що Голова ВРУ “нічого не бачить”, а Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України нічого не хоче чути і найголовніше - реагувати.

Депутати забули про те, де вони знаходяться і вдало продовжують ігнорувати закони, перетворивши законодавчий орган державної влади в “законоІгноруючий”. Так, МФО “ЄвроОптимісти” зафіксували з листопада 2016 року до березня 2017 року більше 35 порушень Регламенту на норм депутатської етики. “Кнопкодавство”, постійні повернення до голосування, порушення процедур першого і другого читання - далеко не всі порушення, які були відзначені нашими юристами (детальніше в інфографіці).

Фото: Надано автором

Як з цим боротися? Ми прийшли до висновку, що всі інструменти впливу на ситуацію, в тому числі суд, виявилися неефективними. Ми відправляли 13 заяв щодо порушень Голові ВРУ та Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, але отримали лише 8 відповідей, половина яких не були розглянуті належним чином. Скарги, заяви не розглядаються, а якщо і розглядаються, то вони не викликають резонансу, а порушники залишаються безкарними. Тому ми упевнилися, що лише від особистої відповідальності кожного депутата перед народом і перед Законами України залежить ефективність роботи ради і довіра населення до народних обранців.

Міжфракційне об'єднання «ЄвроОптимісти» Міжфракційне об'єднання «ЄвроОптимісти» , Об’єднання депутатів Верховної Ради із фракцій «Батьківщина», «БПП», «Народний фронт», «Самопоміч» та позафракційних
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram