ГлавнаяБлогиБлог Дениса Криги

Український потяг на Євро

Які справи з потенційною заявкою збірної України на Євро-2012 станом на сьогодні?

Отже, відбувся перший товариський матч у цьому році. Серед інших цілей, він повинен був дати відповідь на питання: якою буде заявка збірної України на домашньому Євро.

Фото: EPA/UPG

Готуватись до цього матчу Олег Блохін викликав 19 футболістів (заявка ж на континентальну першість містить 23 гравця), тримаючи в умі травмованих Шевченка, Ракицького і Чигринського. Отже, пройдемось по кожній кандидатурі.

Голкіпери:

Олександр Шовковський (Динамо, Київ). Відігравши 45 хвилин Сашкові вдалося майже неможливе: тричі грубо помилитись і при цьому залишити свої ворота «сухими». Враховуючи фартолюбивість Олега Блохіна можна припустити, що він готовий закрити очі на помилки зосередившись на відсутності пропущених голів.

Андрій Дикань (Спартак, Москва, Росія). А ось голкіперу, який вийшов на другий тайм відверто не пощастило: не допустивши жодної помилки і кілька разів виручивши команду він, менше з тим, пропустив два голи. Відвертий нефарт, який йде в розріз з філософією головного тренера. Однак, відсутність серйозних кандидатур дозволяють Андрієві на даний момент спати спокійно.

Захисники:

Богдан Бутко (Іллічівець, Маріуполь). Вихід на 2-й компенсованій хвилині матчу свідчить про одне з трьох: або Олег Блохін настільки в ньому впевнений, що перевіряти немає потреби, або бачить у ньому відвертого резервіста, або не розраховує на Богдана зовсім, а на збір його взяв щоб позагравати з громадськістю, яка ледь не криком вимагала залучити його до збірної.

Євген Хачеріді (Динамо, Київ). Відігравши тайм запам’ятався хіба що розмовами з арбітром і суперниками а також «прохідним двором» на своїй безпосередній позиції на полі – у центрі захисту. Все йде до того, що Євген в заявку на Євро може потрапити лише з супроводжувальною запискою Блохіна: «Я б з радістю його не брав, але більше нема кого». Та й то, в якості відверто запасного.

Тарас Михалик (Динамо, Київ). На пару з Хачеріді в першому таймі і Мандзюком у другому з усіх сил допомагав ізраїльським нападникам тримати в тонусі своїх голкіперів. Хоча, варто відзначити, що на відміну від тих двох, боровся до кінця в кожному епізоді, з усіх сил намагаючись погану лютневу форму компенсувати характером. Висновок: абсолютна оцінка слабенька, але на фоні інших центр беків виглядав відносно пристойно.

Віталій Мандзюк (Дніпро, Дніпропетровськ). Вийшовши на другий тайм замість відверто невдало зігравшого Хачеріді Віталій мав всі шанси на те, щоб проявити себе. Але на практиці ж вийшло так, ніби він перейняв естафету в Євгена – надійності в захисті з його виходом не добавилось ні на грам. Якщо в травні будуть здорові Чигринський з Ракицьким, Блохіну доведеться добряче поламати голову на предмет того, хто з цих двох (Хачеріді-Мандзюк) менше зашкодить справі, перебуваючи в заявці. А може й обох «відсіє»…

Євген Селін (Ворскла, Полтава). Прекрасно відігравши на лівому фланзі захисту, думаю, вихованець харківського футболу вписав своє прізвище в заповітний список. Хай навіть олівцем, хай навіть не в якості основного (не забуваємо про Шевчука) – не страшно. Тим більше, що конкурентів на позиції у нього, крім згаданого Шевчука, практично немає.

Олександр Кучер (Шахтар, Донецьк). Як в клубі, так і в збірній Сашко з’являється в заявці на матч лише у разі травми когось з пари Чигринський-Ракицький. Не став виключенням і цей матч, тому Сашкове місце серед 23-х щасливчиків найменше залежить від нього.

Півзахисники:

Олег Гусєв (Динамо, Київ). Якщо буде здоровий – однозначно буде в заявці. Після останнього матчу уявити правий фланг збірної без Олега може хіба що володар надзвичайно багатої фантазії. Блохін до цієї категорії, судячи з тактики його команди, не належить.

Євген Коноплянка (Дніпро, Дніпропетровськ). Весь матч був малопомітним і лише номером на футболці і зачіскою нагадував себе. Однак, дограв матч до кінця і навіть забив гол. Враховуючи дефіцит у нас гравців з такою непересічною технікою, місцю Євгена на даний момент нічого не загрожує.

Руслан Ротань (Дніпро, Дніпропетровськ). Відіграв стабільно – особливих ляпів, як і геройств, за ним не спостерігалось. Думаю, якщо продовжить виступати на своєму рівні в клубі – чемпіонат Європи дивитиметься з лави запасних головної команди країни.

Денис Гармаш (Динамо, Київ). Замінив Ротаня в другому таймі. В цілому ж – аналогічна ситуація з Русланом.

Анатолій Тимощук (Баварія, Мюнхен, Німеччина). Один з тих «китів», на яких тримається нинішня збірна України і який буде в заявці незважаючи на будь-яку форму – аби не травмований був. Тому обговорювати його гру в товариських поєдинках – марна трата часу.

Олександр Алієв (Динамо, Київ). Вийшовши на другий тайм заробив кілька плюсів своїми активними діями. Думаю, Євро від нього нікуди не дінеться.

Андрій Ярмоленко (Динамо, Київ). Ледь не головний креативщик Блохіна станом на сьогодні. Судячи з матчу проти Ізраїлю Андрій перебуває у чудовій формі і сповнений рішучості довести, що його осінній ігровий «вибух» не був випадковим. А якщо так, то на Євро він буде гравцем основного складу.

Сергій Назаренко (Таврія, Сімферополь). На полі так і не з’явився. Пам’ятаючи дещо упереджене ставлення Блохіна до цього півзахисника у часи його розквіту, можна констатувати Сергієві не надто райдужні перспективи у збірній.

Нападники:

Андрій Воронін (Динамо, Москва, Росія). Провівши досить непоганий попередній сезон, Андрій напоровся на критику Блохіна і звинувачення у недемонструванні рівня гри, достойного збірної України. Судячи з усього, Олег Володимирович продовжує стєбатись зі своєї улюбленої «точки приколу» в команді. Щоб зняти усі сумніви, Андрієві конче необхідно провести вдало весняну частину клубного сезону.

Артем Мілевський (Динамо, Україна). Разом з Вороніним отримав добрячу порцію критики від Блохіна. Вийшов на другий тайм разом зі своїм дружком Алієвим, але однозначно позитивного враження не справив. Так, підставлявся під фоли, так заробляв нам штрафні і картки суперникам… Але ж йолкі-палкі! Хіба для цього потрібен форвард у команді? Думаю, Блохін радий був би бачити в особі Артема забивного форварда, а не «ляльку-ніваляшку». А враховуючи фактичну втрату місця у основному складі свого клубу, перспективи Артема виглядають дуже похмурими…

Марко Девіч (Металіст, Харків). Як і Мілевський, відіграв один тайм. Однак при цьому сербо-українець справив на порядок краще враження своєю грою. Якщо нічого кардинально не зміниться, Марко буде в заявці.

ufootball.com.ua

Денис Крига , ​Журналіст, редактор, футбольний оглядач ufootball.com.ua
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram