На залізничній станції Жмеринка відбувся фестиваль сусідів

В рамках проекту Культурно-освітньої академії Гете-Інституту українські громадські активісти разом з експертами з Німеччини працюють над розвитком культурного простору у невеликих містах. Один із напрямків роботи - демократизувати культурну сферу та посилити участь громади. Про це спеціально для lb.ua розповідають учасники проекту.

Ярослав Мінкін, учасник проекту «План Z: трансформація культурного простору у невеликому українському місті» розказує як розвивається проект і чим жило місто Жмеринка напередодні Нового Року.

«Ми хочемо довести, що громада звичайного маленького містечка може самотужки робити своє місто сучасним, демократичним та помітним на культурній мапі України, за умови наявності певних знань та навичок серед активних мешканців. У рамках міської концепції «Жмеринка відкривається Світу», що є частиною Плана Z, мешканцями міста було ініційовано партисипативний фестиваль, який пройшов 27 грудня. Ми прагнемо зруйнувати стереотипи між різними учасниками фестивалю та сприяти діалогу та порозумінню у громаді. Подія відбулася у будівлі залізничного вокзалу по станції Жмеринка.

Головною метою фестивалю ми бачили демократизувати культурну сферу звичайного маленького українського міста та посилити участь громади у його житті. Напередодні та підчас фестивалю в місті відбувалися тренінги для активних громадян й розробка урбаністичних та соціальних проектів, створення спільного культурного продукту та презентації місцевих талантів, розробка пілотного туристичного маршруту та проведення перших екскурсій, що охоплюють музей Чайковського в Браїлові, єврейську спадщину та комплекс залізничного вокзалу в Жмеринці та багато іншого. Простір жмеринського залізничного вокзалу наповнився різноманітними формами культурної партисипації: колективні та індивідуальні творчі виступи мешканців, стріт-арт та мистецьки інсталяції, показ та обговорення фільмів, резиденція українського Дідуся Мороза та дитячий арт-майданчик».

Культурно-освітня академія Культурно-освітня академія , Блог проекту Гете-інституту "Культурно-освітня академія"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram