«Дорожня карта» - перший путівник по культурному менеджменту в Україні

В рамках проекту Культурно-освітньої академії Гете-Інституту українські громадські активісти разом з експертами з Німеччини працюють над розвитком культурного простору у невеликих містах. Один із напрямків роботи - демократизувати культурну сферу та посилити участь громади. Про це спеціально для lb.ua розповідають учасники проекту.

Мар’яна Максим’як, Програмний директор Літературного центру імені Аґнона, менеджер проектів «Арт-двір» ділиться враженнями від роботи над розробкою публікації «Дорожня карта – сталий культурний розвиток в Україні».

Фото: Володимир Беглов

«Дуже цікавий досвід участі у проекті «Дорожньої карти». Це неоціненні навички в реалізації проектів у маленьких містах, таких як Бучач. Адже тут зовсім інша ніж у великих містах аудиторія, яка потребує особливої уваги. Ми робимо два проекти – «Арт-двір» і Літературний центр імені Аґнона, які доволі тісно пов’язані між собою . Те, що ми робимо доволі складно, але з 2012 року аудиторія постійно зростає. У маленьких містах люди більш мотивовані, більше зацікавлені у культурних проектах. Чому так відбувається важко сказати, але, напевно, основна причина в тому, що люди в маленьких містах мають не такий великий вибір культурних заходів як у більших.

Оскільки ми робимо «Арт-двір» і це громадська ініціатива, вона не має жодної підтримки від держави, це зовсім інший продукт, зовсім інший спосіб подачі і при цьому це безкоштовно. Це не комерційний проект, тому цікаво спостерігати реакцію людей. Працюючи з аудиторією міста, ми бачимо що люди готові слухати дискусії, відвідувати книжкові презентації.

«Дорожня карта» - це перший своєрідний посібник того, як можна працювати з культурним продуктом в культурному середовищі. Я бажаю, щоб українці почали працювати з малими містами. Маленькі містечка – цікава аудиторія і простір, у більшості - унікальна історична і культурна спадщина. Це гарна платформа для створення культурного продукту мешканцями цих міст».

Культурно-освітня академія Культурно-освітня академія , Блог проекту Гете-інституту "Культурно-освітня академія"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram