Культурна децентралізація: як я змінюю своє місто

В рамках проекту Культурно-освітньої Академії Гете Інституту культурні діячі з усіх куточків України протягом трьох місяців разом працюють над можливими ініціативами з розвитку культури на периферії. Спеціально для lb.ua вони розповідають, як і що роблять, щоб змінити свої міста вже сьогодні.

Людмила Жирик (Івано-Франківськ)

Фото: Надано автором

Я – заступник директора з інформаційних технологій та євроінтеграції Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка. Мене часто питають, як ви дійшли до того, що ваша бібліотека стала такою унікальною. Все почалося, коли розпався Радянський Союз. Поставки літератури припинились взагалі. Наш відділ літератури іноземними мовами фактично став архівом, з художньою літературою взагалі була катастрофа. І ми мусили якось це вирішувати. Відділ не міг завмерти тому, що він єдиний на всю область. Отже, ми вирішили шукати. Спочатку звернулися до американського посольства, потім до Гете Інституту і так потихеньку почали співпрацю з різними іноземними інституціями.

Сьогодні у нас діють проекти «Заочний абонемент» з Гете Інститутом, «Вікно в Америку» за сприяння Посольства США в Україні, проект Центр Європейської Інформації, спільний проект з чеським посольством в Україні. Зараз йдуть перемовини, щоб відкрити ще французький центр.

За 33 роки, що я працюю, бібліотека змінилась докорінно - вона стала інтерактивна. Практично кожного дня у нас щось проходить. Наші проекти не просто потрібні місту – завдяки ним у нас є сучасна техніка, інтернет, найсучасніші книжки, мовні клуби. Можливо, для столиці чи інших великих міст це не дивина, але для Івано-Франківська – це бомба! Ми також долучаємо до проектів найрізноманітніших людей – даємо їм змогу проводити у бібліотеці різні культурні заходи. Таким чином ми делегуємо можливості і отримуємо додатковий цікавий контент.

Фото: Надано автором

Культурно-освітня академія Культурно-освітня академія , Блог проекту Гете-інституту "Культурно-освітня академія"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram