«Білі плями» на карті Святошинського лісопаркового господарства

Біличанський ліс у Києві уже давно опинився у центрі уваги спритних ділків, що прагнуть замість 70-80-річних сосен будувати житлові будинки, кафе та інші об’єкти. Незважаючи на мораторій на видалення зелених насаджень на території столиці, запроваджений Верховною Радою ще наприкінці 2010 року, час від часу відбувається самовільне знищення дерев цінних лісових порід.

Фото: www.kotsubynske.com.ua

Кожного разу лісники КП «Святошинське лісопаркове господарство» складають акти про лісопорушення і нараховують завдані збитки, а я своєю чергою звертаюсь до правоохоронних органів з депутатськими зверненнями та запитами щодо притягнення винних у знищенні дерев до відповідальності. Та, на жаль, це не завжди зупиняє порушників. Задля збереження лісу йому необхідно надати природоохоронний статус.

Опрацьовуючи матеріали щодо надання природоохоронного статусу унікальному природному комплексу «Біличанський ліс», виявились цікаві подробиці в історії з відчуженням земель лісового фонду. Виходить, що не лише Коцюбинська селищна рада вправно роздавала земельні ділянки у лісі. Приклала руку до роздачі лісу і Київрада у 2001-2009 роках. За цей період було виключено з категорії земель лісового фонду та рекреаційного призначення близько 160 га на території КП «Святошинське лісопаркове господарство». Причому левову частку цих земель відчужено у 2007-2008 роках зусиллями «молодої команди».

Житомирське шосе: замість лісу – заправки, кафе і торговельні комплекси

Найпопулярнішими серед забудовників виявилися лісові землі у Святошинському районі, особливо довкола Житомирського шосе. На 14-му, 15-му, 17-му та 19-му кілометрах Житомирського шосе, як виявилось, понад 50 га уже відведено приватним структурам і державним установам. При чому, ділянки відводились для різних потреб, на будь-який смак – для будівництва автозаправних станцій, кафе, кемпінгів, торговельних, складських комплексів, експлуатації дитячих таборів. Я ще можу зрозуміти, коли земельні ділянки площею 5-6 га надавались дитячим оздоровчим таборам та санаторіям, які збудовані в лісі і функціонують ще з радянських часів.

Але необхідність передачі майже 10 га лісових земель для будівництва торговельного-виробничого комплексу для мене залишається загадкою. Тим не менше, ТОВ «МАК» у 2007 році отримало в оренду на 10 років земельну ділянку площею 9,81 га для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-виробничого комплексу на 19-му км Житомирського шосе. Таким чином, майже 10 га у 96 кварталі Святошинського лісництва були виведені із категорії земель лісового фонду.

Сквери замість лісу…

ТОВ «ЛІТОРАЛЬ» також у 2007 році отримало в оренду на 15 років майже 100 га у Святошинському лісництві для… благоустрою території з влаштуванням скверів, парків, зон відпочинку та для будівництва, експлуатації та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення. Звісно, цим самим рішенням Київрада виключила з категорії земель лісового фонду ділянки загальною площею 94,1 га у 64, 65, 66, 67 та 73 кварталах Святошинського лісопаркового господарства. Ось так просто після одного голосування близько 100 га лісу перестали бути лісом. Більше того, орендар запланував збудувати на цій території об’єкти рекреаційного призначення, влаштувати парки і сквери. Оце так винахідливість! Замість того, щоби облаштовувати сквери поруч із житловими будинками, тодішня промерська більшість Київради дозволила приватній структурі знищувати ліс задля створення скверів і, ніби між іншим, ще й для будівництва. Одним махом, точніше, одним рішенням. Та ще й так дозволила, що комар носа не підточить.

Виявляється, що проект відведення цієї земельної ділянки був погоджений ДП «Інститут генерального плану міста Києва», Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища, Головним управлінням земельних ресурсів, Головним санітарним лікарем столиці, Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в м. Києві і навіть Київським обласним управлінням лісового господарства.

Проти виступив лише заступник прокурора столиці, який звернувся до Господарського суду м. Києва з позовом до Київради про визнання недійсним вказаного рішення. Однак суд відмовив заступнику прокурора у задоволенні позовних вимог.

Так само облаштовувати сквери замість лісу Київрада дозволила і у Пуща-Водицькому лісництві Святошинського лісопаркового господарства. У 2007 році понад 10 га лісу отримала громадська організація «Садове товариство «Пуща Водиця», яка виявила бажання провести благоустрій території, облаштовувати сквери і зони відпочину, обслуговувати об’єкти рекреаційного призначення. А поміж цих нібито благородних цілей ще й «індивідуальне будівництво». І в рішенні, так само, як і в попередньому випадку, жодним чином не прописано, яка частина з цих 10 га лісу призначена для створення скверів, а яка – для забудови.

Для чого вам ліс? Краще качайте м’язи

Певно, такою логікою у тому ж таки у 2007 році керувались депутати, коли передали приватній структурі в оренду на 15 років майже 30 га лісу для будівництва спортивно-оздоровчого комплексу. Цим самим рішенням 28,59 га у 81 та 82 кварталах Пуща-Водицького лісництва Святошинського лісопаркового господарства були виключені з категорії земель лісогосподарського призначення і переведені до … земель запасу житлової і громадської забудови.

І нікого не збентежило, що відповідно до норм Лісового кодексу України, зміна цільового призначення земельних лісових ділянок з метою їх використання для житлової, громадської і промислової забудови провадиться переважно за рахунок площ, зайнятих чагарниками та іншими малоцінними насадженнями. Чи для когось декілька десятків гектарів 70-80-річних сосен – це чагарники?

… І це далеко не всі приклади. Я знайшов близько 30 рішень Київради, якими у попередні роки територію Святошинського лісопаркового господарства зменшено на 160 гектарів. Всі ці матеріали я спрямував до столичної прокуратури. Маю надію, що завдяки втручанню цієї установи, будуть скасовані усі протиправні рішення, якими відчужувались земельні ділянки на території лісу, а землі будуть повернуті Святошинському лісопарковому господарству.

Опрацьовуючи матеріали щодо включення Біличанського лісу до території національного природного парку «Голосіївський» та створення регіонального ландшафтного парку «Київський», обов’язково потрібно простежити, щоб всі ці земельні ділянки загальною площею близько 160 га були включені до територій об’єктів природно-заповідного фонду, а не залишились «білими плямами» на карті. В іншому випадку Святошинське лісопаркове господарство ризикує назавжди втратити ці 160 га цінних лісових земель. Якщо Київрада погодить розширення національного природного парку «Голосіївський» в такому вигляді, в якому цей документ запропонований до розгляду, то вона фактично легалізує всі протиправні землевідводи на території Святошинського лісопаркового господарства, здійснені у попередні роки. Ми не маємо ніякого морального права робити комусь такі «подарунки». І компромісів у цьому питанні бути не може. Ще раз підкреслю ціна питання – 160 гектарів лісу. Ми повинні зробити все, щоб ці 160 гектарів були повернуті до земель лісового фонду і також увійшли до складу національного природного парку «Голосіївський» та регіонального ландшафтного парку «Київський». А на тих місцях, де порушники вже встигли вирубати ліс, необхідно висадити нові дерева. Тільки тоді ми зможемо дійсно зберегти ліс.

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram