MSC - 2017: нові виклики та глобальні загрози у сфері безпеки

17 лютого розпочне роботу 53-та Мюнхенська конференція з безпеки (MSC- 2017), що є одним з найбільших та найвпливовіших світових форумів присвячених питанням безпеки.

Ця конференція відіграє сьогодні особливу роль та набуває особливого значення в сучасному світі. На думку голови Мюнхенської конференції з безпеки посла Вольфганга Ішингера «протягом останніх десятиліть не було в міжнародній політиці так багато одночасних військових конфліктів, гуманітарних катастроф та порушень прав людини, як сьогодні». Очевидно, що зараз світ переживає один з найскладніших періодів у сфері міжнародної безпеки після закінчення Другої світової війни.

Фото: www.arms-expo.ru

Цьогорічна конференція буде відбуватися на фоні ескалації збройного конфлікту на сході України, триваючої війни в Сирії та Лівії, подальшого розвитку ракетно-ядерної програми КНДР та низки терористичних актів, що сколихнули світ у 2016 році. Нові грані у питаннях безпеки у Європі додає триваюча «невидима війна» з використанням інформаційних та медіа технологій. Одним з її наслідків можна вважати BREXIT та провал референдуму в Нідерландах щодо асоціації України та ЄС, що породило ряд дискусій про нестабільність ЄС та низку популістських заяв в інших країнах про вихід із Євросоюзу або недоцільність його існування в такому форматі як зараз. Особливо гостро питання інформаційної безпеки постає напередодні виборів у Франції та Німеччині, де масові медіа компанії сприяють зростанню рейтингів популістських та екстремістських партій, що може мати непередбачувані наслідки для стабільності та національної безпеки цих країн. Певне занепокоєння у європейських політиків та експертів з питань безпеки викликали критичні заяви новообраного президента США Д. Трампа щодо ролі та майбутнього ЄС і НАТО. З огляду на сказане вище, цьогорічна Мюнхенська конференція з безпеки стане майданчиком для обговорення майбутнього трансатлантичного співробітництва та НАТО, співробітництва ЄС в галузі безпеки і оборони, війни в Україні та взаємовідносин з Росією, війни в Сирії та питань безпеки в Азії і Тихоокеанському регіоні, тероризму та інформаційних війн, а також глобальних питань охорони здоров'я та зміни клімату.

Участь у конференції уже підтвердили топ-політики, експерти та громадські діячі з усього світу. Як завжди, дебати в головних конференц-залах будуть супроводжуватись сотнями двосторонніх політичних, дипломатичних і ділових зустрічей. Але, нажаль в цьому році, як і в минулому, хедлайнерами конференції не будуть глобальні політичні лідери, від чиїх безпосередніх рішень залежить безпека в сучасному світі.

США традиційно будуть представлені на конференції потужною командою політиків та експертів. Хоча формування американської делегації ще не завершено, але уже відомо, що нову адміністрацію США представлятимуть Віце-президент США Майк Пенс, міністр оборони Джеймс Меттіс і міністр внутрішньої безпеки - генерал Джон Келлі. Делегацію Конгресу США очолять сенатори Джон Маккейн і Шелдон Уайтхаус.

Участь у Мюнхенській конференції з безпеки стане для Майка Пенса першою на посаді Віце-президента США. В Мюнхені він та представники нової адміністрації США матимуть змогу офіційно та неформально обговорити широке коло питань з керівництвом ЄС, НАТО, ОБСЄ, керівниками держав та політиками високого рангу з усього світу. Можна сказати, що фактично відбудеться «звірка годинників» представників нової адміністрації США з європейськими топ-політиками у ключових питаннях трансатлантичного співробітництва після вступу на посаду 45-го президента США Д. Трампа.

Що стосується А.Меркель, то вона другий рік поспіль не приїде на MSC, оскільки їй необхідно зосередитись на тих викликах у внутрішній політиці ФРН , що постали особисто перед нею та перед християнсько-демократичним союзом Німеччини (CDU) напередодні виборів до Бундестагу 24 вересня 2017 року. Особливо вони загострилися після обрання колишнього президента Європарламенту Мартіна Шульца лідером німецьких соціал-демократів (SPD) та кандидатом в канцлери Німеччини. Мартін Шульц дуже досвідчений та харизматичний політик і надзвичайно некомфортний супротивник для Ангели Меркель. Тому їй, як керівнику уряду та лідеру християнських демократів Німеччини, вкрай важливо зараз робити правильні політичні кроки, щоб закріпити, а по можливості і наростити, рейтинг своєї політичної сили до виборів.

Не дивлячись на це, рівень представництва Німеччини на Мюнхенській конференції з безпеки буде дуже високий. У Мюнхен приїдуть новопризначений міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель, міністр оборони Урсула фон дер Лайєн, міністр внутрішніх справ Томас де Мезьєр, міністр економічного співробітництва і розвитку Герд Мюллер, а також понад 60 депутатів Бундестагу від усіх партій.

Щодо Російської Федерації, то її делегацію на MSC-2017 очолюватиме міністр закордонних справ Росії С.Лавров. Звичайно, що В.Путін був би одним з найочікуваніших спікерів на цьогорічній конференції. Його промова на конференції у 2007 році викликала значний резонанс серед політиків, дипломатів та експертів з питань безпеки. Окремі політологи навіть назвали її ознаменуванням початку «нової Холодної війни», оскільки слова російського президента щодо США та НАТО були тоді найагресивнішими з усіх лідерів СРСР та Росії після закінчення Холодної війни.

З метою обговорення питань щодо врегулювання ситуації на сході України та в Сирії, посол В. Ішингер запросив В.Путіна на MSC-2017, як одного з хедлайнерів безпекових загроз в сучасному світі. Але він відхилив запрошення, розуміючи, що буде шквал незручних запитань до нього і не бажаючи очевидно обговорювати свої стратегічні плани та приховані цілі в цих збройних конфліктах.

Українську делегацію на Мюнхенській конференції з безпеки традиційно, третій рік поспіль, очолить Президент України Петро Порошенко. Участь нашої держави у цьому світовому форумі є надзвичайно важливою в світлі теперішніх подій. Щороку, після початку збройної агресії проти України, в Кайзерському залі готелю Bayerischer Hof з вуст Президента України звучать факти, що підтверджують те, що проти нашої країни ведеться війна, а не триває громадянський конфлікт. Відбуваються двосторонні зустрічі, метою яких є донести до американських та європейських політиків ті загрози для Європи, що виникають внаслідок війни на сході України.

В цьому році в рамках Мюнхенської конференції відбудеться перша офіційна зустріч Президента України з представниками нової адміністрації США, а також низка двосторонніх зустрічей з американськими та європейськими політиками.

Особливістю цьогорічної Мюнхенської конференції з безпеки буде те, що вперше відбудеться український ланч-дискусія на тему: «Українська безпека в мінливому світі». Цей захід організовує незалежна організація «Ялтинська Європейська стратегія», засновником якої є український бізнесмен та філантроп В. Пінчук.

Під час цього заходу планується обговорити можливі шляхи гарантування безпеки України – від нейтралітету до членства в НАТО. Головними панелістами під час дискусії будуть колишній голова ЦРУ генерал Д. Петрус та колишній генеральний секретар НАТО А.Расмусен, а модеруватиме дискусію телеведучий BBC World News С. Сакур.

Отже, порядок денний Мюнхенської конференції з безпеки в цьому році дуже насичений, але чи наблизить вона нас до вирішення нагальних питань безпеки в світі побачимо згодом. Посол В.Ішингер з цього приводу говорить, що «немає гарантії того, що діалог приведе до успіху, але його відсутність в любому випадку означатиме програш».

Богдан Баласинович  Богдан Баласинович , Керівник міжнародного офісу Київського міського голови
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram