Доки триватиме окупація, енергопостачання до Криму буде ненадійним

Чергове припинення постачання електроенергії до Криму з материкової частини України з 30 на 31 грудня 2015 р. через аварію на лінії (безвідносно до причин) вже сприймається як звикле явище. Чи не вперше більшість світових ЗМІ проігнорували цю новину. Не стало це якоюсь надзвичайною ситуацією і в нас – зрештою спокійно взялися за відновлення пошкодженої електролінії, не задумуючись коли вона буде потрібна і чи потрібна взагалі.

Фото: nv.ua

Аналізуючи аварію, можна зупинитися на багатьох версіях і зробити багато висновків.

Насамперед, думаючи про причину аварії, виникає запитання чи не спровокував її агресор? Адже йому найбільше це вигідно. Зокрема, для проведення антиукраїнського зомбування населення Криму. І час аварії (з 30 на 31 грудня) цьому сприяє унікально.

Чомусь вже ніхто не згадує про російський енергоміст через Керченську протоку, який вийшов з ладу, не запрацювавши повноцінно. Але зате послужив приводом для чергового PRу начальнику Кремля. Принаймні в Криму.

Так само чомусь не згадують про те, що в Криму виробляється майже 1/3 електроенергії із всього обсягу споживання. А на випадок аварій мали б бути передбачені резервні потужності.

Зате ЗМІ не втомлюються повторювати, що кримчани у новорічну ніч залишилися без електрики – з вини, мовляв, України. Зупинився електротранспорт. Виникає запитання: а куди ж витрачається 1/3 електроенергії, що виробляється в Криму?

Водночас спокійно сприйнято повідомлення про те, що в Криму за найближчі кілька років планують збудувати нові електростанції. Судячи із міжнародної ситуації, при будівництві електростанцій у Криму планується використати російські технології, які не котуються на світових ринках, оскільки, зокрема, не задовольняють сучасних екологічних вимог. Виходить так, що в тепер рекреаційному Криму планують розмістити «брудні» електрогенеруючі потужності. Словом, нинішні господарі півострова думають лише сьогоднішнім днем. А що буде потім – байдуже. Тут корисно би пригадати: чому за часів СРСР (коли не прийнято було дискутувати) у Криму не був реалізований проект АЕС?

І таких запитань можна порушити ще багато.

Але основне те, що електрозабезпечення Криму стало ненадійним. Ніхто не може гарантувати того, що аварії не повторюватимуться. І єдина причина цього – російська окупація. Самі росіяни не можуть забезпечити кримчан електрикою. Постачання з материкової частини України стало ненадійним. Хіба що через кілька років нові тимчасові господарі набудують на півострові екологічно небезпечних електростанцій і таким чином перетворять теперішній чистий Крим у сміттєзвалище.

З Новим роком!                                     

Б.Соколовський

31 грудня 2015 м.Київ

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram