Безпрецедентна сила польської влади

Вчора, 25 жовтня 2015 року на виборах до Польського парламенту переконливу перемогу здобуває партія «Право і справедливість», яка сформує уряд.

Беручи до уваги те, що і Президент Польщі Андрій Дуда є висуванцем партії «Право і справедливість», а також про-польський дух суспільства, можна сказати, що вперше за всю історію в демократичній Польщі є найсильнішими всі гілки влади: і президентська, і законодавча, і виконавча.

Очевидно, що де-факто у Польщі буде продовжено реалізацію ідей покійного Президента Л. Качинського, зокрема в плані підвищення польської ролі в ЄС. І цю обставину Україні слід би врахувати, зокрема, у контексті євроінтеграції.

Враховуючи польські наміри, офіційному Києву, мабуть, було б доцільно більш активно залучати Варшаву до взаємовигідного співробітництва. Про це неодноразово натякав президент Дуда.

Без сумніву, згадані польські реалії з цілої низки причин не сподобаються Кремлю. Але для нас, українців, ставлення РФ до Польщі і навпаки не є пріоритетом.

Офіційний Київ мав би врахувати про-польське посилення влади у Варшаві. Очевидно, що українсько-польські стосунки стають складнішими і водночас цікавішими. Зокрема, Польща доволі ревниво оцінюватиме відносини Києва з Берліном та іншими впливовими країнами. Нам варто все це враховувати, але вести свою, українську, прагматичну лінію. Зокрема, з допомогою Польщі – у тих питаннях, де наші інтереси співпадають. Водночас, нам буде необхідно більш аргументовано відстоювати українські пріоритети. Слід виходити з того, що нова влада Польщі вміє прислухатися до аргументів. Але важливо їх вдало формулювати.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram