Спецтема
Календар українського мистецтва

​9 серпня. Пармен Забіла

9 серпня 1830 року народився скульптор Пармен Забіла. Народився в селі Монастирище (тепер Ічнянський район Чернігівської області), вчився в петербурзькій Академії мистецтв, 8 років вчився, жив і працював в Італії (Рим, Флоренція) – там переінакшили його прізвище на Забелло і так він підписувався й пізніше, після Італії повернувся в Петербург – у 1969 році отримав звання академіка Імператорської Академії мистецтв, помер і похований у Лозанні (Швейцарія).

Пармен Забіла походить зі старого козацького роду, в якому було багато і сотників, і полковників, і митців. Дядько Пармена – відомий своїми віршами (романси «Не щебечи, соловейку», «Гуде вітер вельми в полі») і наливками товариш Тараса Шевченка і Василя Тарновського Віктор Забіла, племінниця – Надія Забелло-Врубель, оперна співачка, дружина та муза Михайла Врубеля, онука – видатна дитяча письменниця Наталя Забіла. Сестра скульптора Ганна стала дружиною товариша Забіли по Академії, художника Миколи Ге.

Спочатку Пармен Забіла добре опанував академічний стиль, підтвердження тому – велика та мала срібна медаль на конкурсі в Академії; потім великий вплив на нього мала італійська школа, його скульптури того часу – «Італійка зі скринькою», «Наяди», «Італійка», «Німфа», «Ребекка біля колодязя», «Тетяна» (героїня «Євгенія Онєгіна»), до речі, багато скульптур Пармена Забіли того часу залишилися в приватних колекціях та музеях в Італії. Російські мистецтвознавці пов’язують з іменем Забіли новий етап у розвитку російської портретної скульптури, в якій стає менше другорядного, більше внутрішньої експресії, невимушеної манери ліплення. Найкращим скульптурним портретом другої половини ХІХ століття вважається портрет в повний зріст Олександра Герцена, встановлений на його могилі в Ніцці.

Італійка. 1863. Мармур. Державний Російський музей. Петербург
Італійка. 1863. Мармур. Державний Російський музей. Петербург

Єрмак- підкорювач Сибіру. 1860-ті. Бронза
Єрмак- підкорювач Сибіру. 1860-ті. Бронза

Пам'ятник Герцену. Ніцца
Пам'ятник Герцену. Ніцца

Забіла зробив перший на території Російської імперії пам’ятник Гоголю – бронзовий бюст письменника на гранітному постаменті, який відкрили 17 вересня 1881 року в Ніжині. Забіла також зробив бюст Пушкіна ( у Будинку Петра в Петербурзі), два погруддя Тараса Шевченка (1869, 1872) – колись вони розходилися сотнями гіпсових копій, бюсти О.Маковського, І.Тургенєва, М.Салтикова-Щедріна, М.Ге, М.Некрасова, М.Ломоносова, чотирьох членів родини Кочубеїв, дві статуї Олександра ІІ.

Пам'ятник Миколі Гоголю. Ніжин
Пам'ятник Миколі Гоголю. Ніжин

 Пам'ятник Гоголю, вид збоку. Кажуть, між складками одягу Забіла зашифрував свій автопортрет
Пам'ятник Гоголю, вид збоку. Кажуть, між складками одягу Забіла зашифрував свій автопортрет

Памятник М.Ломоносову. Петербург
Памятник М.Ломоносову. Петербург

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram