ГлавнаяБлогиБлог Андрія Волошина

Соціальні ліфти в політиці

Нещодавно я прочитав блог про 5 кроків, які можуть привести молодь в політику. З цими кроками я згодний лише частково, та й взагалі кроки – це лише кроки, ними можна довго підніматись по сходах. В нашу інформаційну добу, політика – це швидше високий хмарочос, куди пішки можуть дійти лише ті, хто мають великий запас сил та терпіння. В нашу добу молодь цікавить не лише сила, а і швидкість, тому доцільно буде говорити не лише про кроки, а і про ліфт, який здатний підняти (і опустити також) набагато швидше і з меншими зусиллями.

Фото: politika.inter.ua

Отже я виділяю 5 основних соціальних ліфтів в політиці. Я не беру до уваги освіту, досвід роботи, це швидше може бути елементом, але не основною складовою ліфта.

1. Кумівство

Кумівство та наявність близьких людей серед впливових людей в політиці – дуже потужний ліфт. Тому ті, хто мають такий ліфт – майже завжди на ньому піднімаються, а іноді навіть і не задумуються, що їх піднімають без їх відома. Занадто багато прикладів цілих династій політиків та урядовців. Цей ліфт часто критикують чи замовчують, але він природній по своїх суті та існуватиме завжди.

2. Гроші

В капіталістичному світі за гроші можна купити майже все, в тому числі і прохідне місце в списку і посаду. За меншу суму можна створити власну громадську організацію, навіть партію, найняти політтехнологів, але й ризики більші. В українському суспільстві багатих не люблять, але поважають. Варто також пам'ятати, що гроші самі по собі нічого не гарантують, адже чимало прикладів кандидатів, які витратили мільйони на вибори в окрузі, але програли.

3. Партія

Партія, особливо, якщо це ідеологічна партія – може також забезпечити соціальний ліфт. При наявності гарних комунікативних та організаційних здібностей, можна піднятись вгору по партійній лінії, а потім піднятись на ліфті разом з партією.

4. Профільний успіх

Здобувши професійний успіх в якійсь конкретній сфері – можна також потрапити в політики. Спортсмени, актори, співаки, науковці, чим відоміші вони – тим більше бажання висловлюють політичні сили залучити їх до себе.

5. Інтернет

І наостанок, найновіший ліфт – інтернет. В нашому світі, інтернет та соціальні мережі стирають соціальну відстань. Майже всі користуються фейсбуком та електронною поштою на рівних правах. Ситуації, коли звичайний коментар може спровокувати сенсацію, а витоки інформації – важливі політичні події, вже не здаються фантастичними.

Ці п'ять ліфтів – як можливості доступу. Хтось має можливість доступу до всіх п'яти, а комусь наприклад і до одного важко дістатись. Чекаю на ваші думки з цього приводу.

Андрій Волошин Андрій Волошин , Письменник, політолог
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram