ГлавнаяБлогиБлог Андрія Пінчука

Перше робоче місце: чому підприємствам вигідно брати молодих спеціалістів?

Практично кожного дня, у Фейсбуці та Контакті я отримую звернення від студентів старших курсів та випускників. Зазвичай, зміст схожий: «Я закінчую/закінчив вуз. Я повний сил та енергії, хочу працювати і готовий приступити до роботи, хоч завтра. Чи не можете ви допомогти мені з працевлаштуванням?»

Фото: Макс Левин

В міру своїх можливостей, я допомагаю деяким молодим людям, намагаюсь сприяти, декількох спрямовую до компаній знайомих та друзів, де є вільні вакансії. Зазвичай, це стосується студентів гуманітарних напрямків, іноді ІТ-фахівців.

За даними Міністерства соціальної політики України, майже половина незайнятих громадян, зареєстрованих у Державній службі зайнятості як безробітні, - молодь. І це є сумна статистика сьогодення.

Проблема працевлаштування актуальна для сотень тисяч випускників вузів. Вже не перший рік ми намагаємось вирішити її на державному рівні. І я вже можу звітувати про перші досягнення нашої роботи.

Не так давно була прийнята нова редакція закону про зайнятість населення. Частину, що стосується працевлаштування молодих фахівців, було взято з тексту законопроекту, який був розроблений мною спільно з активістами «Молодих регіонів». За результатами багатьох нарад та зустрічей, у тому числі з представниками роботодавців ми визначили головні пункти проекту закону. Вони стимулюватимуть роботодавців до створення нових робочих місць та вирішення проблеми безробіття.

В чому головна суть наших пропозицій, які були зафіксовані у новій редакції закону про зайнятість населення?

Перше. Якщо роботодавець протягом року створював робочі місця, щомісяця виплачував зарплату не менше ніж три мінімальні заробітні плати за кожну особу – йому компенсуються витрати у розмірі половини суми нарахованого єдиного внеску за відповідну особу за місяць.

Друге. Якщо роботодавець приймає осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштування (діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи звільненні після відбуття покарання або примусового лікування тощо) та яким надано статус безробітного - строком не менше ніж на два роки щомісяця компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який він сплачений. Компенсація виплачується протягом одного року з дня працевлаштування

Думаю, нам следует разработать специальную программу, чтобы дети, начиная со старших классов, начали выбирать свою профессию, чтобы это был сознательный выбор ребенка

— Алексей Мирошниченко, замглавы федерации работодателей

Це стимулюватиме роботодавців до створення нових робочих місць та вирішення проблеми безробіття.

Більше того, студенти, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень "кваліфікований працівник", "молодший спеціаліст", "бакалавр", "спеціаліст", тепер мають право проходити стажування з внесенням даних про стажування до трудової книжки. Слід зазначити також, що термін стажування не може перевищувати 6 місяців. При цьому якщо стажування буде оплачуватися, роботодавець може не сплачувати єдиний соціальний внесок з заробітної плати такого студента.

Аби залучити молодого фахівця до роботи за професією в селах, його заохочують наданням житла та матеріальної допомоги. Спеціаліст має укласти трудовий договір не менш як три роки з підприємствами, що є на місцях. Молодій людині буде надаватися житло на строк його роботи та одноразова адресна допомога у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за рахунок коштів Державного бюджету України. У разі якщо молодий працівник пропрацює в такому населеному пункті не менше десяти років, житло передається йому у власність.

Зрозуміло, що усі роботодавці бажають професійного спеціаліста із багаторічним досвідом роботи. Але, ми пропонуємо підприємству самому підготувати та навчити такого фахівця. Плюс – заохотити роботодавця матеріально.

Таким чином, у роботодавців існує можливість отримати фінансову допомогу за надання робочого місця молодим випускникам, поповнити свій трудовий колектив перспективними фахівцями, а у випускників вузів - шанс отримати своє перше робоче місце. Реальне працевлаштування випускників - завдання, яке готова вирішувати Держава.

Однак, моя порада молодим спеціалістам, в жодному разі не чекати з моря погоди. Потрібно стукатися в усі двері. Я знаю по собі: працюйте, шукайте – і вам обов’язково відчинять!

Що повинен зробити випускник, щоб стати фахівцем своєї справи? І повірте, це не просто слова. Це життєві тези, що перевірені на власному досвіді.

1. Працювати на перспективу. Не шукайте сьогочасної матеріальної вигоди - краще влаштуватися на роботу за фахом з невеликим окладом і вирости до висококласного професіонала, який буде вимагати солідні гонорари, ніж знайти посаду офіціанта з хорошою зарплатою, але без перспективи росту за своєю спеціальністю. Після закінчення податкової академії (м. Ірпінь), я працював помічником народного депутата за невеликі гроші. Моя мета була тоді навчитися, зрозуміти як працює державна система.

2. Набирайтеся досвіду зі студентської лави.

Порада: думайте заздалегідь, чим будете займатися, читайте додаткову літературу, знайдіть компанію, яка спеціалізується на тому, що вас цікавить, спробуйте потрапити в цю компанію в якості практиканта або спостерігача, постарайтеся стати співробітником цієї фірми. Ще у екваторі навчання я займався громадською роботою, молодіжними організаціями. Я не спав ночей і забув про будь-який відпочинок з друзями. Навчання-робота, робота-навчання. Я знав заради чого я обмежую себе

3. Продовжуйте свою освіту.

Якщо ви не знайшли роботу відразу, ваші знання поступово забуваються, а прогрес не стоїть на місці. Через рік ви прийдете працевлаштовуватися, і виявиться, що ви просто не в курсі багатьох новинок. Хіба захоче роботодавець взяти такого співробітника на якусь посаду? Світ мінливий. Його можна порівняти з ескалатором. Якщо ти стоїш на місці – ти котишся донизу

4. Не намагайтеся отримати одразу все!

Багато молодих фахівців не розуміють, що вони ще не є професіоналами. Бажання отримати високу посаду і «захмарну» зарплату, а не досвід роботи і професійний ріст відштовхує роботодавців. Усе поступово. Наполеглива праця приведе вас до успіху.

І наостанок. Я вже не перший рік беру участь у молодіжній політиці, займаюсь у тому числі і проблемою першого робочого місця. Якщо у вас виникають серйозні проблеми: вам безпідставно відмовляють у робі, служба зайнятості не виконує свої обов’язки чи вас банально намагаються обдурити, звертайтесь. Моя сторінка у фейсбук https://www.facebook.com/apinchuk.press - пишіть.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram