Коли суди відверто захищають убивць

Досі в голові і в серці не вкладається те, що сталося з Оксаною Макар. Просто не хочеться вірити в подібне.

Від цього випадку моторошно на душі. Я не помилюся, коли скажу, що подібні відчуття мають мільйони українців, що чули про цю трагедію. Але які висновки я роблю для себе?..

Фото: http://novosti-n.mk.ua

Оксану Макар зґвалтували 10 березня. 15 березня у Сімферополі знайшли тіло 25-річної дівчини. Її спершу зґвалтували, а потім покинули на вулиці, де її покусали собаки. Від укусів жертва померла. Ще за тиждень після того в містечку Умань на Черкащині порушили кримінальну справу за фактом зґвалтування 19-річної студентки. А 22 березня в Авдіївці Донецької області у дворі закинутого будинку виявили тіло 18-річної дівчини…

Але, друзі, скільки подібних випадків не потрапляє у випуски телевізійних новин, на сторінки газет та журналів? Певен, сотні й тисячі.

А ще зовсім недавно шпальти українських ЗМІ рясніли іншими фактами: десятки випадків ДТП з вини мажорів. Синки й доньки високопосадовців, регіональних й столичних чинуш насмерть збивали людей. Проте й досі лишаються на свободі.

Згадую найбільш показові приклади безкарності – випадків, коли суд відверто захищав убивць:

1. Синові екс-прокурора Жовтневого району Дніпропетровська і судді Дмитру Рудю за вбивство трьох жінок дали умовно і... відпустили. Дмитро Рудь, керуючи своїм позашляховиком, збив насмерть на переході в Дніпропетровську відразу трьох жінок і зник з місця події, але незабаром був затриманий.

Кримінальна справа проти нього слухалася в Хортицькому райсуді Запоріжжя де його засудили до п'яти років позбавлення волі. Такий вердикт не влаштував ні прокуратуру, ні захист. У результаті обидві сторони оскаржили вирок, і розбір цієї справи продовжився в Апеляційному суді і затягнувся. А тим часом Рудь залишився на волі і системно не відвідує засідання суду у зв'язку з хворобою.

2. Сина депутата Одеської облради від Партії регіонів Дмитра Кравця, який вбив хлопця і покалічив дівчину – амністували. У серпні 2009 року за кермом «Мерседеса» Дмитро Кравець збив на смерть 28-річного Василя Карпенко і залишив інвалідом 27-річну Наталю Гусєву. Під час оголошення вироку суд здригався від плачу батьків його жертв. Кравець у суді просив повернути йому автомобіль, на якому він скоїв смертельний злочин.

3. Екс-пасинка Дмитра Фірташа Сергія Калиновського, який убив двох людей, шукають уже 5 років. 30 травня 2007 року, керуючи кабріолетом BMW-M6, Сергій Калиновський врізався у припарковані на бульварі Шевченка «Жигулі». В результаті аварії загинули дві людини – водій «Жигулів» та пасажирка Калиновського.

4. Віталія Файнгольда, сина екс-депутата Сімферопольської міськради, мільйонера Йосипа Файнгольда, визнали винним і одразу ж амністували. У 2008 році під колесами «Бентлі» депутатського сина загинула байкерша Ганна Мішуткіна. У дівчини залишилася маленька донька. Зараз їй уже 9 років і вона часто ходить на могилу матері.

5. Екс-депутату Софіївського райради Дніпропетровської області Олександру Тарану, який розстріляв 25-річного чоловіка на очах у його молодої дружини і маленького сина, – дали 2 роки умовно і випустили на волю! Мало того, повернувшись додому, колишній народний обранець влаштував бенкет на честь свого звільнення і запускав у небо салюти.

6. Сергій Демішкан – син депутата від Партії регіонів і глави «Укравтодору», обвинувачуваний у звірячому вбивстві, відпущений на волю. Демішкан зі своїми подільниками викрали свого колишнього бізнес-партнера 62-літнього Василя Кривозуба. Катували його, щоб той переписав свій бізнес. Коли досягнути мети не вдалося, Демішкан з напарниками, прив'язавши до спини жертви чавунну батарею, втопили його в каналі під Вишгородом...

Фото: goodvin.info

І що ми тепер маємо?

Після так званої «судової реформи» Януковича, суди активно відпускають на волю вбивць: можновладців, багатіїв та їхніх синків.

Принагідно варто згадати, що першою ластівкою «судової реформи» Віктора Януковича було масове повернення в Україну кримінальних авторитетів.

Практично одразу після інавгурації Віктора Януковича до України почали повертатися кримінальні авторитети. Показовим прикладом тут стало виправдання і закриття Донецький міським судом справи проти відомого кримінального авторитета Ґіві Немсадзе. Його звинувачували у створенні кривавого бандитського угрупування, на рахунку якого вбивства щонайменше 60 людей. Ініціатором закриття справи проти авторитета тоді виступила прокуратура…

Бездуховна влада на чолі з Януковичем завалила своїми порожніми, брехливими слоганами «Україна для людей», «Почую кожного» ледь не кожну вулицю, провулок чи будинок. Посміхаються з білбордів, та, як бачимо, відверто плюють кожній матері, кожному батькові у душу.

Янукович – керівник держави, що свідомо не помічає трагічних випадків... Президент і його поплічники замість виконання своїх обов’язків лише дистанціюються від проблем. Достатньо згадати той факт, що один із миколаївських ґвалтівників є ключовим активістом місцевого осередку Союзу молодих регіонів України – Максим Присяжнюк. Докази цього можна було знайти на сайті Миколаївського облосередку Партії регіонів. Проте після того, як стало відомо, що жахливий акт насилля стався на квартирі Максима Присяжнюка, інформацію про його приналежність до ПР було видалено з сайту Партії регіонів...

Оце – «професійна» діяльність Президента та його команди?

Влада Януковича насаджує в країні культ насильства, безправ'я, страху і зневіри. Кожен і кожна може сьогодні бути кинутий за грати, закатовані, убиті, зниклі без вісті. І приклад Юлії Тимошенко та Юрія Луценко – це зайве тому підтвердження. Прокуратура, міліція і суди приховують та «відмазують» знахабнілих очільників влади та їхні синків.

Годі терпіти це знущання, це нелюдське ставлення до кожного громадянина України, це правове свавілля на кожному кроці. Скільки ще потрібно смертей, каліцтв, побиттів, закатованих та замордованих українців, щоби ми нарешті сказали тверде, мов криця, «Ні!» – цій родинно- тиранічній владі Януковича та його олігархів, що не мають ані душі, ані совісті, ані честі.

На майбутніх виборах українське суспільство має дати згуртовану відсіч цьому культу злочинності і насильства, який насаджує діюча влада. Жодного голосу за партію злодіїв та бандитів!

Андрій Павловський Андрій Павловський , Експерт з питань соціальної політики
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram