ГлавнаяБлогиБлог Андрія Мамалиги

Остаточне рішення "адвокатського" питання або чому я підтримую "президентський" законопроект 9055 про адвокатуру

Останнім часом мої колеги, друзі та побратими дуже часто запитують в мене, як я досвідченний правозахисник та адвокат з двадцятирічним стажем міг підтримати "президентський" законопроект, адже Президент не популярний в народі...

На що друзі хочу вам сказати, що не Президент писав законопроект 9055! В розробці занопроекту брали участь як експерти Ради Європи () так і очільники НААУ Лідія Ізовітова, Валентин Гвоздій, Павло Гречківський , представники Асоціації Адвокатів України, керівник Київської Адвокатури Інна Рафальська та інші зацікавленні особи.

Голова Ради Адвокатів Закарпаття та Голова Закарпатського відділення САУ Олексій Фазекош виступає проти законопроекту 9055
Фото: надане Андрієм Мамалигою
Голова Ради Адвокатів Закарпаття та Голова Закарпатського відділення САУ Олексій Фазекош виступає проти законопроекту 9055

Тому коли критики законопректу 9055 говорять про кулуарну розробку, то вони просто брешуть!

Інша причина, по якій я виступаю за законопрект 9055- це демонтаж централізовано-авторитарної моделі адвокатури, що була прийнята за часів Януковича в 2012 році дійсно без будь-якого обговорення.

Після проведення Установчого з'їзду Адвокатури в "РУСІ" владу в адвокатурі узурпувала ставлениця Віктора Медведчука, досвідчена апаратчиця Лідія Ізовітова, яка до адвокатури мала лише формальне відношення, бо довгий час працювала в Вищій Раді Юстиціі . Недивлячись на потрапляння в список осіб , що підлягають люстраціі, пані Ізовітова, користуючись підтримкою "регіоналів" та ВІктора Медведчука, не лише змогла пересидіти Революцію Гідності, а змогла зміцнити "власну владу" настільки, що З'їзд Адвокатів України в 2017 році при зачинених дверях переобрав її на новий строк.

Саме тоді органи адвокатського самоврядування цілковито втратили можливість власне самоврядування, тобто проводити конференціі без дозволу Ізовітової, які оформлялися через "ручну" РАУ.

Саме в кінці 2017 році Ізовітова, очевидно відпрацьовуючи борги перед "регіоналами" та Медведчуком, особисто підписала та подала скарги на перших 45 "опозиційних" адвокатів, в тому числі і на мене. За планом Ізовітової, рішення про позбавлення мали прийняти незаконно створенна кваліфікаційно- дисциплінарна комісія адвокатури міста Києва. Та не судилося, адвокати не захотіли бути "вівцями", а громадськість стала на захист адвокатів.

Тому очевидно, що внесення Президентом , як суб'єктом законодавчої ініціативи, законопроекту 9055 у вигляді нової редакціі закону " Про адвокатуру та адвокатську діяльність" було повною несподіванкою для Ізовітової та Компаніі, а тому були мобілізовані всі можливі ресурси "регіоналів" та "Українського вибору" аби заблокувати прийняття доленосного для Української Адвокатури закону.

Андрій Мамалига Андрій Мамалига , Правозахисник, громадський діяч, адвокат
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram