ГлавнаяБлогиБлог Андрія Мамалиги

Аборти: Україна - не Гондурас!

Намагання заборонити аборти в Україні свідчить про існуючу гендерну нерівність в суспільстві. Чоловіки в черговий раз намагаються вирішити суто жіноче питання: «народжувати чи ні?». Можна та потрібно говорити про переривання вагітності продовж перших 22 тижнів та про передчасні пологи після 28 тижня вагітності у подружніх пар та одиноких жінок. Адже наприклад в стародавньому Римі, ця заборона стосувалася лише подружніх пар. Але в будь-якому випадку не можна допустити примус в питані народження, адже щасливими та здоровими є в першу чергу бажані діти.

Фото: Макс Левин

Добре, що обранці народу не пропонують за здійснення аборту карати вигнанням та каторжними роботами на каменоломнях , що практикувалося на початку нашої ери. Хоча депутатам в пригоді стали церковні догми про гріхопадіння та дітовбивство. Але забули вони, що в Україні церква відділена від держави, а тому імплементація законів «божих» в законодавство Україні може з часом привести і до практики закидання камінням новітніх «магдолин», на що Іісус в свій час сказав: «Хто з вас без гріха, нехай перший і кине камінь» (що далі - відомо).

Натомість переважна частина народних депутатів України вважають себе безгрішними, бо «свободівець» Олександр Сич береться повчати жінок: «треба вести такий спосіб життя, щоб не потрапити під ризик зґвалтування. В тому числі, розпиваючи спиртні напої, перебуваючи у сумнівних компаніях». І це в той час, коли новини в Україні все більше нагадують кримінальні зведення з вулиць Чікаго 30-х років. Може, краще жінкам взагалі на двір не виходити?

Як показує світова практика, повна заборона існує в недемократичних чи частково демократичних країнах: Афганістані, Анголі, Бангладеш, Венесуелі, Гватемалі, Гондурасі, Єгипті, Індонезії, Іраку, Ірані, Ємені, Колумбії, Ліван і, Лівії, Мавританії, Малі, Непалі, Нікарагуа, ОАЕ, Омані, Парагваї, Папуа-Новій Гвінеї, Сальвадорі, Сирії, Чилі, на Філіппінах.

В більшості країн Західної Європи (крім Польщі та Ірландії) та в США жодних обмежень щодо проведення абортів немає. Жодні аргументи щодо збільшення народжуваності не витримують критики, оскільки цього не відбулося в Польщі та Ірландії, а в умовах української системи охорони здоров`я, проведення абортів стане прибутковим «бізнесом» для нечистих на руку медиків та недоступним для більшості населення України через високу вартість процедури.

Тож краще ініціаторам цієї законодавчої ініціативи, зосередитися на популяризації використання засобів контрацепції як ефективного заходу запобігання небажаній вагітності. Чи може, не ту країну назвали Гондурасом?

Андрій Мамалига Андрій Мамалига , Правозахисник, громадський діяч, адвокат
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram