ГлавнаяБлогиБлог Андрія Мамалиги

УДАР та ВО "Свобода" пропонують «очищення через жертвоприношення»

Головна інтрига нинішньої парламентської компанії – Удар та Свобода. Адже електорат офіційної опозиції та влади сформувався і здається вже нічого не може його змінити. Шанси націоналістичної «Свободи» та ліберального «Удару» більш менш однакові, хоча боротьбу вони ведуть практично на одному «молодому» електоральному полі.

Фото: www.spilnasprava.com

А тому завдався я метою віднайти спільні та відмінні риси в їхніх програмах.

Перше, що впадає в око – це пропагування «люстрації» (від лат. lustratio — очищення через жертвопринесення). В обох випадках має місце звичайна профанація, оскільки свободівці пропонують «люструвати» комуністів, серед яких залишилися пристаркуваті комуністи або ж «сексоти», до яких можна зарахувати чи не все населення України віком понад 30 років, яке в свій час проживало на теренах «совєтської» України та так чи інакше трудилося на «во благо» Радянського Союзу.

«Ударівці» ж пропонують застосувати юридичну «люстрацію» невизначеного числа корупціонерів. Справа в тому , що «люстрація» у вигляді обмеження (заборони) права протягом певного періоду займати посади чи займатися діяльністю, передбачена практично всіма статтями Кримінального кодексу України , за яким можуть притягувати корупціонера чи то хабарника до кримінальної відповідальності. Необхідно лише забезпечити виконання принципу «невідворотності покарання». Натомість команді Кличка термін «люстрація» видався ефектнішим.

Жодна з цих двох політичних сил прямо не декларує, що зовнішня політика України направлена на вступ до Європейського Співтовариства та європейських структур безпеки (НАТО). «Свобода» взагалі підтримує існуючий позаблоковий статус України під назвою «європейський україноцентризм» , вимагаючи від НАТО «умов, чітких ґарантій та конкретних термінів можливого вступу України до Альянсу»!

«Удар» Кличка пропонує змінити термін «багатовекторність» на «багатопартнерство», ніби не розуміючи, як «багатопартнерство» Януковича , довело його режим до політичної та економічної «прірви».

По різному «Свобода» та «УДАР» бачать форму державного правління України. Якщо «Свобода» виступає за практично існуючий президентсько-парламентський лад, то «Удар» фактично декларує повернення до парламенстько - президенської республіки часів Ющенка, з деякими відмінностями.

Не позбавлені програми конкурентів і «родзинок». Так Кличко третім розділом програми виніс принципи «ґендерної політики», яка направлена на подолання « ґендерного дисбалансу» між жінками та чоловіками в суспільстві. А Тягнибок пропонує повернути в паспорті графу «національність», надаючи українцям та представникам національних меншин право пропорційного представництва в органах виконавчої влади!

Чого я не побачив в програмах СВОБОДИ та УДАРу – це засудження та подолання наслідків авторитарного режиму Януковича. Притягнення до відповідальності або люстрація осіб пов’язаних з політичними режимом Януковича та відповідальних за політичні репресії!

Андрій Мамалига Андрій Мамалига , Правозахисник, громадський діяч, адвокат
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram