ГлавнаяБлогиБлог Анатолія Вітіва

Фіскальний «подарунок» від Арсенія Яценюка

Міністерство фінансів України спільно з Державною фіскальною службою поспішно готують до розгляду у Верховній Раді проект податкової реформи, який передбачає введення нового 30% податку на суму, що перевищує витрати фізичних осіб над їхніми доходами. Тепер українці, витрати яких перевищують доходи, повинні будуть сплачувати 30% від витраченої суми. Більше того, податкова отримає право відразу, без рішення суду, відбирати і дебіторську заборгованість, що виникла перед особою, яка не має можливості сплатити вказаний податок.

Фото: Макс Левин

Чесно кажучи, це схоже на знущання. Хто, як не урядовці, повинні розуміти, що більша частина економіки України й без того знаходиться в «тіні» завдяки бездарності влади і Кабміну? І доходи людей за умов корумпованої та хворої економіки часто тіньові. Мова йде не про мільйонні «відкати» товстопузих чинуш і олігархів, а про тяжко зароблені копійки громадян. Замість того, щоб спершу вивести економіку, а відповідно, і доходи громадян з тіні, уряд встановлює нову кабалу. За княжих часів була «десятина», а тепер буде «третина» Яценюка. От тільки прем’єр-міністр повинен розуміти безперспективність непрямої оцінки доходів громадян. Якщо тільки він виконує власні плани, а не вказівки інвесторів його політичного проекту.

Не зрозуміло, яким чином буде здійснюватися оцінка статків громадян за весь попередній час, адже часто громадяни витрачають гроші, зароблені в попередній період часу. Чи буде злочином, скажімо, перевищення витрат над доходами на 50 гривень? Хто точно від всього цього виграє – це працівники фіскальної служби, які зможуть добре заробити.

Крім того, виникають сумніви щодо самої можливості реалізації цього яценюківського задуму. Навряд чи, вдасться розробити надійну схему, за допомогою якої держава ці гроші отримає. Громадяни все-одно будуть знаходити можливості її обійти. Ніхто, наприклад, не забороняє брати гроші в борг та купувати на них усе, що завгодно.

Чи не найпотужніший удар буде нанесено по заробітчанах, які, до прикладу, лише за першу половину 2013 року переказали в Україну 4,3 млрд. доларів. Ці гроші «тіньові», але, тим не менш, працюють на українську економіку, адже витрачаються в Україні. Будь-які позики і кредити МВФ тут і поряд не стоять. І що з ними робити? Оподатковувати зароблені українцями за кордоном гроші, які вони поїхали туди заробляти, бо держава не дає їм цього зробити в Україні?

Контролювати доходи і видатки чиновників, особливо тих, які перебувають на високих посадах, безумовно потрібно. І саме на них має поширюватися норма закону про 30% податок на витрати. Але складається враження, що Яценюк вирішив знову ошукати простих українців і обкласти цим податком усіх. Де податок на елітну нерухомість? Де градація оподаткування залежно від величини доходів? Може, «сильний прем’єр» піклується зовсім не про українців, а про олігархів, яких ініціативи Кабміну чомусь не зачіпають?

За логікою Яценюка, йому варто було би включити у передвиборчу програму «Народного Фронту» пункт про остаточне знищення середнього класу в Україні. Адже це те, чим він зараз, по суті, й займається. Чому прем’єр брехав своїм виборцям, що захищатиме їх інтереси? Українцям із такими «покращеннями» точно не залишатиметься часу ні на що, окрім, як шукати засоби для існування.

«Проштовхнувши» цей законопроект, Кабмін та Верховна Рада однією ногою стануть у політичну труну. Наслідки його ухвалення будуть непередбачувані, адже навряд чи українці витримають такий новий псевдореформаторський тягар.

Анатолій Вітів Анатолій Вітів , Голова Волинської «Свободи»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram