ГлавнаяБлогиБлог Всеволода Шаманича

Азовська драма

Ситуація на Сході України все менше освітлюється українськими ЗМІ, однак менш серйознішою від цього не стає. Нещодавно до мене дійшла інформація, що верхівка силовиків хоче вивести полк "Азов" з лінії фронту у Маріуполі в тил на Запоріжжя. Така ситуація насправді є доволі небезпечною. 

Фото: glavred.info

Вивід Азова з місця постійної дислокації - створення цілої діри в стратегічно важливій точці фронту. Так, цей полк можуть замінити на інший, однак реальна бойова вартість "Азову" насправді на рівні бригади: полк має повністю заповнені штати (на тлі інших недокомплектованих частин це дійсно важливий фактор), має танковий та артилерійський дивізіони, чого точно немає у звичайних полків Нацгвардії + Азов вже два роки займає лінію фронту в Маріуполі від самого його визволення, отож його бійці прекрасно знають місцевість.

Заміна його на інший підрозділ (навіть якщо це буде ціла бригада) неодмінно затягнеться не менше ніж на місяць, при чому загроза на маріупольській ділянці фронту дійсно існує. Нещодавно в мережу потрапили кадри підготовки частин морської піхоти ДНР, які очевидно зможуть використовуватись лише проти українського гарнізону в Маріуполі. Таким чином, з фронту піде унікальна військова частина. Фронт певним чином дисциплінував азовців, які виросли з добровольчої ватаги до рівня зразкового полку, який не має аналогів в Україні. В тилу боєздатні полки нажаль втрачають свої сили : багатьом просто нецікаво виконувати роль тилових частин, відбувається деморалізація. Таким чином, увесь реформаторський потенціал Азову втрачається : частина ризикує повторити долю інших добровольчих підрозділів. Отже, Азову потрібен фронт, а фронту - Азов.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram