Масштабний наступ на водні проблеми в Ірпені

2015 рік став рекордним за кількістю робіт із розвитку та удосконалення систем водопостачання та водовідведення в Ірпені. Ще ніколи на цю важливу, але непомітну на перший погляд комунальну сферу не виділялося стільки грошей і не приділялося стільки уваги, як нині.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Проблеми з водою і каналізацією – одні з найболючіших проблем Ірпінського регіону. Останнім часом вони двічі серйозно нагадували про себе: літньою нестачею води і відключенням водопостачання через аварію на колекторі. Тому, провівши детальну ревізію усього господарства «Іріпньводоканалу», ми почали його масштабну реконструкцію та розбудову. Комунальне підприємство «Ірпіньводоканал» обслуговує чотири населених пункти: Ірпінь, Буча, Ворзель, Гостомель. Перебої з водопостачанням – для підприємства давня проблема. Основні мережі Ірпеня прокладалися ще у 80-х роках минулого століття під час періоду кооперативної забудови, коли будували переважно хто як хотів. Це були прямі труби, не закільцьовані, сотки, у кращому випадку стодвадцятки, не придатні для сучасного використання. Тому сьогодні ми активно замінюємо старі мережі, кільцюємо їх, проектуємо і будуємо резервуари та станції знезалізування води.

Цього літа ми гостро відчули ще дві проблеми: через засушливу погоду і несанкціонований забір резервуари не встигали наповнюватися водою. Аби уникнути такої ситуації наступного року, ми запровадили обов’язкове укладання договорів на полив і роздали приписи на встановлення лічильників усім споживачам приватного сектору. Створили бригаду відключення боржників і придбали для неї спеціально обладнаний транспорт.

Але головне – почали будувати нові свердловини. Чотири – вже збудували, п’ята – має бути закінчена до кінця цього року. Нові свердловини дозволять збільшити наповнення резервуарів з 9 тис. кубів води на добу до 12 тис. кубів. Це на півтори тисячі більше існуючої добової потреби міста.

Ще дна болюча точка – старий колектор. Ми вдячні колишньому депутату Київської облради, голові екологічної комісії, а нині заступнику ірпінського міського голови Наталії Семко, яка допомогла спрямувати на вирішення цих проблем 6 млн грн. з обласного бюджету. Завдяки цьому вдалося розпочати реконструкцію колектора по вул. Українській в Ірпені. До кінця року маємо повністю замінити 600 метрів трубопроводу. Крім того, разом з «Київводоканалом» завдяки приватному фінансуванню ми почали реконструкцію колектора по вул. Паладіна, який виводить стічні води з Ірпеня до Бортничів. І хоча ці мережі водовідведення знаходяться на території міста Києва, і ми платимо 1млн. 200 тис. компенсації «Київводоканалу», це питання є для нас дуже актуальним. Адже ми буквально вперлися в цю проблему, коли через аварію колектора, місто декілька днів було без води.

Паралельно з оновленням мереж, втілюємо в життя і проект диспетчеризації водоканалу. Диспетчерський пункт оснастили новітньою комп’ютерною технікою. Тепер щохвилини контролюємо витрати води та електроенергії. Диспетчер може оперативно реагувати на будь-які відхилення в роботі господарства і в разі потреби швидко направляти на місце аварії ремонтну бригаду.

Серед інших запланованих інновацій – перехід на електронні абонентські картки. Вже замовлена відповідна програма. Запустити її маємо наступного року.

Але і на цьому ми не зупиняємося, готуємо нові проекти. Зокрема, проект реконструкції насосно-каналізаційної станції. Якщо й далі рухатимемося такими темпами, то вже за декілька років водні проблеми перестануть турбувати жителів Ірпеня.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram