ГлавнаяБлогиБлог Владимира Грицая

Сєвєродонецький «Азот» надурив енергетиків на 130 мільйонів

Сєвєродонецький «Азот», що належить Дмитру Фірташу, порушив всі обіцянки та зобов’язання перед енергетиками, майже припинивши розраховуватись за електроенергію. Луганське енергетичне об’єднання не має важелів для впливу на ситуацію, тому прохає відомого бізнесмена допомогти. Якщо ж ні – то втрутитись має Луганська обласна військово-цивільна адміністрація, яка в умовах Воєнного стану має не тільки забороняти знеструмлювати боржників, але й забезпечити нормальний рівень розрахунків за спожиті енергоресурси.

Фото: надане Володимиром Грицаєм

Найбільше підприємство підконтрольної Луганщини, хімічний завод-гігант «Сєвєродонецький «Азот» вперто ігнорує обов’язок сплачувати за спожиту електроенергію. З березня 2017 року по теперішній час завод заборгував більше 131 млн грн за електрику, останнім часом нарощуючи борг просто космічними темпами. Так, тільки в листопаді Сєвєродонецький Азот спожив електроенергії більш ніж на 16,5 млн грн, але заплатив лише 3,6 млн грн. приріст боргу тільки за листопад – майже 13 млн грн!

Це ще більш цинічно, враховуючи те, що Азот щиросердно обіцяв сплачувати поточне споживання та поступово погашати борги за попередній період. Ще в травні 2018 року, коли відновлення роботи хімзаводу тільки планувалось і потрібна була електроенергія, і керівництво Азота, і Луганська обласна військово-цивільна адміністрація прохали луганських енергетиків піти хімікам та всій Луганщині назустріч – забезпечити виробництво електроенергією. І хоча Сєвєродонецький Азот вже тоді мав великі борги перед енергетиками, ЛЕО погодилось повірити (ще б пак – і Луганська ОВЦА просить-наполягає, і стільки користі для прифронтового регіону!) та під’єднало до електромережі всі живильні лінії, потрібні для початку роботи заводу.

Але виглядає так, що Сєвєродонецький Азот нахабно обдурив луганських енергетиків. За останні 4 місяці хіміки наростили борг майже на 40 млн грн. А всі численні звернення ЛЕО до керівництва Сєвєродонецького Азоту та навіть до власника - засновника холдингової групи "Ostchem Holding AG" Дмитра Фірташа досі залишаються воланням в порожнечу.

А Луганська обласна військово-цивільна адміністрація тепер мовчить. Ні, звісно, ми маємо організовані наради по цьому питанню, на яких керівництво Азоту знову щиросердно обіцяє виправитись та виконувати договірні зобов’язання та досягнуті домовленості. Але й остання така нарада в кінці листопада не призвела до сплати хіміками поточного споживання.

І навіть повністю знеструмити цього боржника ми не можемо – через його екологічну броню. Це було б і протизаконно, і небезпечно для декількох регіонів. Остання спроба часткового обмеження електропостачання 28 листопада з тріском провалилась – енергетики прийшли до прохідної заводу, але не потрапили на територію – а тільки так можна бодай трохи обмежити споживання цього боржника.

А між тим, це було ще одною обіцянкою керівництва Азоту - допустити працівників ЛЕО до своїх електроустановок для обмеження електропостачання – в разі несплати рахунків. Як бачимо, ці обіцянки та домовленості нічого не варті.

Тобто Луганське енергетичне об’єднання опинилося в ситуації, коли нічого не може вдіяти. І кожний новий день тільки погіршує становище. Як наче енергетики – це тіло, а Азот – це паразит, і немає від цього жодних ліків.

Але ж чому кожний пересічний громадянин України сплачує за спожиту електроенергію, а такі промислові гіганти, як Сєвєродонецький Азот, можуть дозволити собі не платити?!

Ситуація катастрофічна – фактично, Сєвєродонецький «Азот» існує за рахунок Луганського енергооб’єднання та його працівників з родинами. А наслідки відчуває вся підконтрольна Луганщина: ЛЕО виснажене дворічною фінансово-господарською кризою, а рівень підготовки електромереж Луганщини до зими складає лише близько 20%, і енергосистема продовжує руйнуватись, неухильно наближаючи Катастрофу.

Що ще цікаво – так це перспективи цього боргу. А вони виглядають сумно. І взагалі, чи не значить це, що борги ніхто ніколи не буде віддавати?

Безоплатне споживання електроенергії таким хімічним велетнем, як Сєвєродонецький Азот, здатне зруйнувати не тільки електроенергетику Луганщини, але й погіршити соціально-економічне становище регіону. То, можливо, в такій ситуації варто вжити кардинальних заходів? На Луганщині – Воєнний стан, Луганська ОВЦА наполегливо рекомендує ЛЕО не знеструмлювати боржників, а ми з вами добре розуміємо, що значать такі рекомендації в умовах повновладдя силовиків і чим загрожує непокора. То, можливо, Луганська ОВЦА могла б не тільки забороняти знеструмлювати таких злісних боржників, за яких вона, до речі, поручилася. А могла би й навести лад в прифронтовій області, примусити до дисципліни та справедливості? Примусити Азот виконувати зобов’язання та обіцянки?

Або, принаймні, змусити Азот допустити енергетиків для обмеження його електроспоживання…

Владимир Грицай Владимир Грицай , Генеральный директор ООО «Луганское энергетическое объединение»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram