ГлавнаяБлогиБлог Віталія Яреми

Богородице, Сандея прожени

Колись Рональд Хабард, засновник церкви саєнтологів, сказав: «Якщо хочеш розбагатіти - придумай нову релігію». Але така «духовна сфера» зовсім не обмежується власне ВІРОЮ у щось. За даними експертів Інституту філософії НАНУ, найбільшу небезпеку для наших громадян несуть так звані «комерційні культи», які для залучення людини в релігійну секту використовують приховані психотехніки, і при цьому «віруючому» не повідомляються справжні мотиви або цілі створення такої організації.

Фото: tsn.ua

Однак використовуючи певні методи впливу, їм нав'язуються правила поведінки або образ життя, які підміняють загальноприйняті норми поведінки. Це, так би мовити, програмування або «промивка мізків» з метою подальшої наживи над цією людиною, паразитування на її почуттях, на її релігійності… Збиває з пантелику лише сфера діяльності таких аферистів, адже у нас, українців, духовне зазвичай не асоціюється з матеріальним. Проте, різниця полягає лише в «наживці», якою аферісти заманюють людину в свої тенета: в комерційних сектах усіляко пропагують важливість і унікальність кожного з її членів, а вже потім культивують в учасниках бажання досягнення фінансових успіхів, побудови свого бізнесу тощо Ціла армія «співробітників секти» з турботою в очах переконує людину, що успіх уже майже у неї в руках!

Ось тільки треба спочатку купити десяток книжок, відвідати кілька семінарів,… закласти свою квартиру. І при цьому всі секти це - замкнене коло, свій жаргон, чорно-біле сприйняття дійсності, почуття «обраності» і рятівного ЗНАННЯ! І це дійсно добре «продається»! За довгі роки своєї роботи у міліції, я багато бачив і неодноразово розслідував справи наших громадян, ошуканих подібними «релігійними» аферистами, що наживали свій капітал на горі та нестатках наших людей! На жаль це продовжується і сьогодні.

Найбільш гучним скандалом, розчаруванням для багатьох їхніх вірян, а найголовніше найгучнішою аферою незалежної України – стала діяльність церкви «Посольство Боже», під керівництвом громадянина Нігерії – Сандея Аделаджі. Цей спритний ділок з’явився в українській столиці у 1993 році, і як журналіст, отримав роботу на одному з київських телеканалів. Майже одразу «журналіст» розпочав і свою проповідницьку діяльність. У 2002 році він організував своє «Посольство благословенного Царства Божого для всіх народів». І почав активно заманювати туди українських громадян. У 2006 році, поки органи безпеки сусідньої Росії, прийняли рішення про «небажаність перебування (проживання) Сандея Аделаджі на території РФ», в Україні його «справа» отримала ледь не державну підтримку, членом секти став навіть київський мер – Черновецький! А у грудні 2010 року, Аделаджа навіть закликав членів своєї організації йти в депутати всіх рівнів і брати владу! Проте з 2009 року, вдача відвернулася від «проповідника» - тодішній Міністр внутрішніх справ – Юрій Луценко, розпорядився перевірити діяльність фінансової піраміди - «King's Capital». І в результаті тривалого розлідування, Аделаджа був звинувачений за статтею 190 КК України, за якою передбачено від 5 до 12 років в'язниці. Крім шахрайства, «пастор» звинувачувався за ст. 255 ч. 1 КК - "Створення злочинної організації".

Нужно понимать, что, любая секта, набирая обороты, начинает претендовать на государственные посты. А дальнейший ход событий предвидеть не трудно

— Протоиерей Тарасий Марченко

Я тоді, ще як глава київської міліції, мав докази того, що шахраї із сандеївських пірамід, вивезли за кордон суму понад 100 мільйонів доларів США із грошей вкладників «King's Capital» та 8,5 мільйонів доларів - вкладників «Леоне Банк Україна». Кримінальні справи щодо «King's Capital» були тоді об'єднані з подібними справами по «Леоне - банку», компанії «Піраміда» та ПП «Грант». 19 жовтня 2010 Головне слідче управління МВС України оголосило в офіційних листах потерпілим про завершення досудового слідства. За даними адвоката потерпілих в результаті афери, постраждало більше 3000 осіб, а загальні збитки склали близько 1 мільярда гривень. Загальний обсяг матеріалів у справі «King's Capital» склав 100 томів. В цілому, за даними міліції, було виявлено близько 6000 договорів King's Capital з постраждалими вкладниками. Найменша сума вкладу становила 2500 гривень, а найбільший внесок - 555 000 гривень. Сам же Аделаджа підозрювався у привласненні незаконним шляхом майна на 169 мільйонів гривень, а також грошових коштів у розмірі 33 мільйони гривень. Тож у вересні 2011 почався розгляд справи у Дніпровському районному суді Києва. Серед обвинувачених, крім Сандея Аделаджі проходять, ще п'ять посадових осіб «King's Capital».

Та не так сталося як гадалося! Сандею вдалося доволі швидко «врегулювати» усі питання з нинішньою владою. Після приходу до керівництва державою нинішньої команди, справа «пастора – бізнесмена», однозначно почала «розвалюватися». Слідчі, які мінялися в досудовому слідстві як рукавички, знову розділили колись об’єднану справу на кілька різних, при цьому деякі з них розслідуються різними слідчими органами та відомствами. І при цьому Сандея, в тиху перевели в статус свідка. Не знаю, чому так відбувається, але однозначно, що тут потрібно шукати корупційну складову! Адже страждають – прості люди!

Так до моєї громадської приймальні у Дарницькому районі міста Києва, нині неодноразово звертаються потерпілі від діяльності аферистів, яким часто – густо немає вже де жити, бо ж позакладали у банки своє останнє майно – квартири, автомобілі, будинки! Вони думали, що будуть багаті і щасливі у в зв’язку із заступництвом за них пастора Сандея, а натомість залишились на вулиці із маленькими дітьми! «Жертви Сандея», об’єдналися у громадські організації і тепер щосили борються в судах не лише із самим «пастором», а і з банками, що надали їм кредити. Так на минулому тижні, група колишніх членів «церкви», звернулися до мене з проханням розглянути нові документи і факти по обкраданню Сандеєм цих людей! Вони просили також, від їхнього імені звернутися до відповідних компетентних органів задля встановлення контролю за ходом слідства. В ході роботи над документами, що їх надали мені громадяни, спливають все нові і нові факти, шахрайських дій щодо цих людей з боку секти «Посольство Боже». Тому я буду системно інформувати читачів LB.ua про перебіг подій у «справі Сандея Аделаджі». Бо ж тільки свобода слова наразі є найгострішою зброєю опозиції!

Віталій Ярема Віталій Ярема , Заслужений юрист України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram