Томенко і оподатковані гриби

Колишній віце-спікер Верховної Ради, а нині рядовий народний депутат ВО “Батьківщина” Микола Томенко сьогодні не на жарт збурив інформаційне суспільство. Його персональний сайт розповсюдив інформацію наступного змісту: “На Хмельниччині представники “влади від Бога” (тобто, від Януковича) вирішили оподаткувати для громадян збір грибів, ягід та горіхів”.

Так, це правда, але вельмишановний політик запізнився із заявою… рівно на рік. Адже рішення Хмельницької обласної ради про запровадження ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів місцевого значення було прийняте 17 травня 2012 року.

Дійсно, ситуація дуже ідіотична. Про це я детально рік тому описав у своєму блозі на ЛБ “Партія регіонів змусить селян платити за природні багатства”. Обласна влада, яка до мокрої сорочки пережила Податкові майдани підприємців, безпринципно пішла на сумнівний крок, оподаткувавши дари природи. Та, опісля інформаційного вибуху, що відгримів по завершенню сесії, наступило прозріння, і навздогін до рішення сесії дописали дві невеличкі примітки. Перша — збір громадянами у лісах дикорослих трав’янистих рослин, квітів, грибів, ягід, горіхів та інших плодів для власного споживання проводиться безкоштовно. І друга — збір видів рослин і грибів, занесених до Червоної книги України, забороняється.

Відтак ідіотичність питання оподаткування подвоїлося. Депутати облради визначили ставки збору, а, по суті, їх не має з кого збирати. Щоправда, прискіпливий податківець може зауважити, мовляв, є випадки, коли громадяни йдуть до лісу по гриби або ягоди з ціллю їхнього продажу, а не “власного споживання”, як прописали в рішенні. Тоді “вибивання податків” фіскальними органами можливе безпосередньо на продуктових ринках. Прослідувати за цим надто важко, оскільки селяни, очевидно, підуть на “компроміс” з податківцем, аніж доказуватимуть власну правоту.

У випадку з Миколою Томенком бентежить його запізніла реакція на цю проблему. Торік у Миколи Володимировича було більше важелів впливу (у статусі заступника голови парламенту), щоб дати відсіч хмельницькій “владі від Бога”. Нині це більше скидається на реінкарнацію теми. Зрозуміло, що від силового відомства, яке провалило позаторік президентську перевірку щодо діяльності Василя Ядухи на посаді голови Хмельницької облдержадміністрації, очікувати на резонансну заяву стосовно оподаткуванню грибів, не доводиться. 

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram